verhaal 65: Fake

Een prachtige gemeente...Midden Drenthe. Jarenlang verzamelen we afval in grijze bakken...vervolgens wordt de troep op een grote hoop gegooid. Op die hoop leggen we een mooi pad aan en zie...de luiers van onze kinderen zijn veranderd in een fietsberg. ….Col du Vam.

Gelijk vanaf het begin gaat het omhoog, een stijgingspercentage tot 12%. Er ligt een prachtig parcours, met twee of drie beklimmingen en een mooie afdaling. Net een echte alpencol in de Tour du France, met op de top, boven de boomgrens...de skihut die zoveel echte Alpenreuzen als Alpe d’Huez of Mont Ventoux siert.

Echter een uniek tweeslachtig uitzicht...aan de ene kant kijk je over de onvolprezen natuur van de Drentse Hooglanden, terwijl aan de andere kant zicht is op een industrieel complex dat ook in de Rotterdamse haven had kunnen staan. Zelfs de vogels passen zich aan, maar er zijn er wel veel. Vinken, putters en geelgorzen aan de kant van de natuur en meeuwen, kauwtjes en kraaien bij het afval rond de fabriek.

Een enorme meevaller de Col du Vam, hoewel de inwoners van Drijber wel allemaal op EHBO cursus moeten. Mogelijk dat de onverwacht zware klim een enkeling toch teveel is, terwijl ook in de afdaling een flinke schuiver gemaakt kan worden.

Ik fietste met weinig vertrouwen naar Drijber, ik hou niet zo van namaak. Zo ben ik, sinds Ard en Keessie op kunstijs schaatsen, mijn interesse voor het schaatsen verloren. Er schijnen tegenwoordig ook al grote indoorwedstrijden te zijn voor slalom skiërs, snowboarders en jawel beachsurfers. Alles is nep in deze eeuw…….namaakgolven, poedersneeuw, kunstgras, siliconentieten….zelfs het nieuws is fake.

Het schijnt trouwens dat De Broekstreek, Nieuw Balinge en Witteveen vanaf 2020 bij Hoogeveen worden ingedeeld, dit om de gedroomde kunstijsbaan aldaar ook financieel mogelijk te maken….

Afsluitdijk

Een skipiste in de woestijn...het wk voetbal in een airco stadion omdat er anders niet te voetballen valt. Het kan allemaal. Tegelijkertijd moet hier op ieder dak een zonnepaneeltje. Beter is het al, om de grote boerenschuren of de langgerekte kleedkamers van de voetbalvereniging vol te leggen.

Want natuurlijk het roer moet om….energie neutraal is absolute noodzaak. Maar waar is de grootse, krachtdadige Nederlandse aanpak gebleven….denk aan de Waterlinie, de Deltawerken of de Afsluitdijk.

Zelfs met wind mee is de Afsluitdijk een pokke-eind fietsen. Af en toe afstappen en aan een van de twee kanten naar de vele vogels kijken doorbreekt de eindeloze tocht.

Maar juist die dijk ligt prachtig op het zuiden en heeft precies de juiste helling…..die moet vol met zonnepanelen van Den Oever tot Cornwerd. Niemand tot last en binnen de kortste tijd willen ook de sjeiks in Dubai zo een dijk om hen te beschermen tegen het stijgende zeewater……

Misschien een mooie besteding voor de 1,5 miljard die we overhouden nu de dividendbelasting blijft.