verhaal 102: Einstein

Einstein

Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.”

Een citaat van Albert Einstein….niet alleen het fietsen en de intelligentie heb ik gemeen met Albert, maar inmiddels ook de wilde haardos.

Tijdens het fietsen waait het haar nog net niet in de ogen, maar tijdens de langdurige droogte van afgelopen maand stoof wel het zand en ander fijn stof, in haar, ogen en mond.

Om de kwetsbare longen te beschermen naar de drogist voor een mondkapje….uitverkocht. Dan maar via internet bestellen….zelfs op Marktplaats geen tweede handsje meer te vinden. De minister van Volksgezondheid griste digitaal het laatste kapje voor mij weg...


Ondanks de crisis blijft het wel een uitzonderlijk mooie lente, alles groeit en bloeit, de regen viel net op tijd. Fluitenkruid, meidoorn, raapzaad…..de wereld staat er gekleurd op. De bollenvelden staan, ook in Drenthe, volop in bloei, maar los van de bestrijdingsmiddelen, is dit niet mijn type schoonheid. Een grasveld vol paardenbloem en madelief is mij liever dan een veld vol tulpen. Liever een tuin met spelende kinderen dan een militaire parade….een boerenwoning dan een rijtjeshuis…. Naast een rijtjeshuis staan eenzelfde rijtjeshuis….naast een soldaat loopt weer een soldaat...naast een tulp staat een identieke tulp. In de regelmaat en orde mis ik toeval en vrijheid. Maar ook in een veld tulpen staat er vaak één, mijn favoriet, die in de verkeerde kist geraakte en allenig wit is terwijl het hele veld rood kleurt.

Keukentrap

De bovenste planken van de keukenkastjes werden slecht gebruikt, té hoog ...tijd voor een keukentrapje. Uiteraard moest dit passen in ons interieur...oude meuk. Op Marktplaats vond ik wél een krukje. Meteen een goede reden om eens uit de buurt te fietsen.

De Lemelerberg is een prachtstuk natuur, de naam zegt het al...je kunt er ook bergop fietsen. Uniek in Nederland is, dat je er echte leeuwen live kunt tegenkomen…

mierenleeuwen. De larven van deze insecten graven kuiltjes waar kleine kruipers in donderen. Onder het motto, wie een kuil graaft voor een ander, eet hem daarna op. De naam zegt het al, meestal is een mier de klos. Echter als de larve een volwassen insect is geworden, lust deze geen mieren meer, maar eet deze vliegende hockeystick andere vliegende beestjes.


Leeuwen hebben wij niet gezien, maar het was goed om even buiten de regio te komen….hoewel het in Drenthe goed toeven is. De komende weken zijn de mooiste van het jaar….vele kleuren groen door het frisse blad aan boom en struik. De uitbundige bloei, bekroond door de Rodo´s in ons plantsoen. Vele vogels die druk zijn het gezin te voeden, het wemelt van de nesten.

Een aanrader is een tocht naar Veenhuizen een gebied met alles….vogels in het Fochteloërveen, mooie natuur en een tastbare geschiedenis...De piramides in Egypte en de molens van Kinderdijk krijgen binnenkort gezelschap op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, de voormalige dwangkolonie vlakbij Assen staat op de nominatie.

Trappisten leefden er nooit, maar de dorst kan gelest met een zware jongen bij brouwerij Maallust, althans na de lockdown.