verhaal 101: Sint Juttemis

Pasen is geweest, Pinksteren moet nog komen, maar het einde van de Corona crisis is niet in zicht...doemdenkers hebben het nu al over Sint Juttemis als feestdag waarop we van het virus zijn bevrijd.

Drenthe is gelukkig een plek waar de lockdown goed uit te houden is, zeker op fietstochten over stille weggetjes, langs onbekende plekken. Ekehaar en ´t Haantje zijn nog wel bekend, omdat we daar, met de Boys, de lokale voetballers alle hoeken van hun eigen voetbalveld hebben laten zien. Maar Eleveld en Geelbroek zijn géén dorpen op de Veluwe of in België… het rijtje Bangkok, AnReep en Hongkong klinkt heel Aziatisch, maar één plaats ligt op nauwelijks 20 km.

Op één van die typische binnenwegen stonden twee tankwagens met de koppen tegenover elkaar, muurvast op de smalle weg tussen de eiken. Om de chauffeurs de tijd te geven om uit de penarie te komen, besloot ik even te wachten. Lekker weer, tijd zat.

Mijn gedachten mijmerden weg...beide wagens vervoerden stront...helemaal raar als ze allebei vol zouden zijn….. maar hoevér hebben we het laten komen ...dat we varkenspoep in grote vrachtwagens door het land rijden. Een mooi beroep vrachtwagenchauffeur…

(durf niet anders te schrijven, voor je het weet verbouwt de buurman je interieur en moet je weer naar Het Goed voor nieuwe meubeltjes.)

..maar is het niet triest als je de hele week stront vanuit Brabant naar Drenthe sleept ?

Zo heb ik ook medelijden met de sigarenboer die, met in zijn rug pakjes sigaretten met vreselijke teksten en verschrikkelijke plaatjes, klantvriendelijk de dodelijke rookwaar aan de man brengt…

Eursinge

Opvallend is dat de kleine gehuchten ook vaak Eursinge heten. Vóór Westerbork...Eursinge…..voorbij Beilen ….Eursinge…..ben je Pesse uit...heet het alweer Eursinge. Was Eursinge ooit één geheel, het grote koninkrijk Eursinge...het Atlantis van Drenthe ??? Hebben de woestelingen uit Westerbork, de boeven uit Beilen en de piraten van Pesse het paradijs van Drenthe versnipperd ???

Nee Eursinge betekent ¨over de Es¨...Het is zelfs zo dat Witteveen bijna geen Witteveen was geweest, maar ook Eursinge maar dan van de Broekstreek.

Witteveen ligt namelijk aan de andere kant van de Balinger en Mantinger es. Destijds zijn de lokale boeren niet zelf ook aan de andere kant gaan wonen, maar kozen voor het snelle geld..gelooft U het niet...wandel zelf naar het bord met uitleg…..

 

Deze winter was zelfs in Afrika het gerucht doorgedrongen, dat er een luxe ooievaarsnest op de ijsbaan in Witteveen zou komen. Een pientere Eiber besloot meteen een kaart te pakken voor de exacte locatie, wie wil er niet een gezin opvoeden in Witteveen ? In Afrika heb je nog van die oude kaarten, maar ijsbaan is ijsbaan nietwaar. Balen !!!! aangekomen bij de Stobbenplas was er geen luxe nest te vinden….Omdat de eierstokken van vrouwlief op springen stonden, hebben ze samen ouderwets een nest gemaakt...een tweede nest in ons dorp, bij de oude ijsbaan...hopen dat deze eigen constructie stand houdt….het is in ieder geval wel bestand tegen een ruige vrijpartij...kan ik U uit eigen waarneming vertellen.