verhaal 139: Kerstpuzzel

Een kerstpuzzel, een jaar verkiezing of een andere opdracht...iedere krant biedt tijdens de komende feestdagen de lezer, zeker in de huidige Corona tijd, wat extra afleiding.

Uw columnist wil ook zijn steentje bijdragen met de volgende opdracht.

Welk bouwwerk zou U willen zijn ??

Op de fiets is het elke dag feest, al nagedacht over enkele voorbeelden:

In Drenthe is meer natuur dan gebouw. Echter een statige, rietgedekte boerenhoeve aan een brink lijkt leuk. Het erfgoed van Veenhuizen komt niet in aanmerking, geen thuisgevoel bij een gesticht.

Een hunebed valt ook af, een beetje rommelige stenenstapel. De Egyptenaren konden het al veel beter, die lieten hun slaven de stenen netjes opstapelen tot piramides.

Een mooi grachtenpand in 020 ? De grachtengordel eveneens op de werelderfgoed lijst, maar indirect zijn ook die panden met de hulp van slaven gebouwd. Daarnaast meestal vervelende buren; huisjesmelkers, oliesjeiks en andere profiteurs.

Het mooiste gebouw van Nederland dan, het stadhuis in Hilversum ? Maar mooi alleen is niet voldoende, Eenmaal binnen komen, vaak direct van hun Gooische matras, verwende Nederlanders hun paspoort verlengen omdat ze weer een keer naar Abu Dhabi moeten. Niet mijn slag mensen.

Het kunstmuseum, in 070 ? Berlage ontwierp dit prachtige, voormalige gemeentemuseum, van Den Haag. Een wonderschoon gebouw zowel van buiten als binnen en er is altijd wat te zien. Echter wel wat groot om je thuis te voelen.

Kan 010 niet achterblijven, de Erasmusbrug. Niet alleen prachtig gelegen tussen moderne architectuur. Als brug sta je ook ergens voor, het overbruggen van tegenstellingen. Noord-Zuid, zwart-wit, links-rechts. Maar een brug heeft een zwaar leven, de benen altijd gespreid en de wereld dendert over je heen.

Nummer 1

Toch liever een bouwwerk lekker dichtbij in de rust van de provincie, maar wel aansprekend, werelderfgoed liefst. Wat dacht U van het Woudagemaal in Friesland?

Een pracht gebouw, weliswaar op leeftijd maar kerngezond en goed onderhouden.

Binnen in het hart staan grote pompen, blinkend opgepoetst door vrijwilligers en uiteraard regelmatig een lekker plonsje olie voor de bewegende delen. Eenmaal per maand even laten zien dat je het pompen nog niet verleerd bent. Een aangenaam leven voor een krasse knar.

Maar ... als de nood aan de man komt, aanhoudende regenval en een gierende zuidwester het land dreigt te overspoelen, dan komen de jonkies in paniek aangestormd bij het gemaal in ruste. Rustig maar doelgericht trekt het gemaal zijn diesels op gang om weer te laten zien hoe het moet. Friesland blijft droog.

Misschien nรณg een tip om de kerstdagen aangenaam te besteden, je hoeft niet altijd te fietsen om te genieten van unieke gebouwen. Zoek op marktplaats naar huizen te koop in het buitenland. Vaak unieke huizen te koop voor een prikkie. Een vakwerkhuis in Duitsland, een stationnetje in Frankrijk, een watermolen in Portugal of een olijvenboomgaard met Finca in Spanje. Droom weg en geniet van alleen de gedachte om in de lentezon op je landgoed te banjeren.

Toch hebben deze droomplekken een nadeel, ze staan niet in Witteveen. Heimwee naar ons fijne dorp ligt overal op de loer.