verhaal 1: The eagle has landed


Dichtbij Witteveen !!!

Is het de maanlander die uiteindelijk toch in het Orvelter veld is geland omdat deze omgeving veel mooier is dan die zandbak vol kuilen die men op de maan heeft aangetroffen ?

Nee op een van mijn tochten op de fiets kwam ik richting Meppen een grote roofvogel tegen. Groter dan de buizerd, die mij van afgelopen zomer nog regelmatig in mijn nekvel wilde grijpen, als ik hard door het bos van Witteveen liep.
Enthousiast kwam ik thuis en meldde Aleid dat ik een visarend had gezien…..een wel heel bijzondere waarneming……
Echter de twijfel slaat dan al snel toe, was het toch geen grote buizerd en gaat de fantasie met mij op de loop. Zo fantaseer ik ook regelmatig dat ik jarenlang steunpilaar was van het eerste team van de Witteveense Boy’s.

Maar www.waarneming.nl bood uitkomst. Daar melden “echte” vogelaars bijzondere waarnemingen en daar stond een dag nadat ik de grote roofvogel gezien had een heuse waarneming, niet van een visarend maar van een zeearend !!! Een foto erbij op dezelfde kale boom als waar ik het beest had gezien. Mijn fantasieën hebben wel vaker een kern van waarheid.

De zeearend, die vanwege de spanwijdte, ook wel vliegende deur wordt genoemd, is een imposante verschijning. Op mijn regelmatige fietstochten heb ik de vogel nog eenmaal gezien en wel van heel dichtbij. Ik verraste de vogel terwijl hij laag boven een poel in de buurt van Meppen vloog.
U begrijpt zo’n kans laat ik niet lopen en we begonnen onmiddellijk een gesprek over de kwaliteit van de haring en of het rauwe visje lekkerder is met of zonder ui. Toen ik aangaf het visje met ui het liefst met een bruin zacht bolletje van bakker Schepers te eten, haakte de vogel af…daar had hij/zij nog nooit van gehoord. Sindsdien laat hij/zij zich aan mij niet meer zien.

Nog wel een tijdje aan andere vogelaars, die in grote getalen, gewapend met verrekijker, telescoop en fotoapparatuur naar de Mepper hooilanden trokken.
Vreemd volk, maar zoals vaker met verschillende karakters. Als ik bij de een informeerde of de zeearend nog gezien was, kreeg ik een snauw, alsof ik er persoonlijk voor zorgde dat het beest zich niet liet zien.
Ik hoorde niet bij zijn club…had in plaats van een telescoop en four-wheel drive auto; een vieze mountainbike en zat ook nog onder de modder.
Gelukkig waren er ook vriendelijke kijkers. Bijvoorbeeld een die enthousiast vertelde over zijn telescoop annex fototoestel waardoor ik ook mocht kijken. Hij wees mij op de klapekster en de pijlstaart, ook bijzondere vogels die wel te zien waren. Minder spectaculair maar ook te zien zo vlakbij Witteveen.
De laatste dagen hebben vogelaars de vliegende deur ook niet meer gezien….maar ik verwacht het beest toch een keer boven Witteveen, boven bakkerij Schepers om daar toch een bruin bolletje op de kop te tikken.