verhaal 108: Sokken

Op vakantie in een vreemd land hoort een bezoek aan de markt erbij, ze vertellen veel over de aard en de gewoontes van de bewoners. De pasar in Azië alwaar opgehokte beesten angstig wachten op de onvermijdelijke pan. De Suq in Afrika, waar de geuren van oosterse specerijen je bedwelmen. Op de mercado in Latijns Amerika liggen onbekende vissen zieltogend, in afwachting van het houtskool.

Veruit de leukste markt in Nederland is in Rotterdam. Nee niet die Markthal voor de Yup en toerist, maar gewoon buiten. De multiculturele samenleving lijkt hier wél te werken. De oer Rotterdammer loopt er naast bont uitgedoste nichten. De student en de Turk, de Chinees en de Afrikaan. Allemaal op zoek naar een koopje….omdat de havenstad de poort is tot Europa is er overvloed. Fruit bijvoorbeeld….een zak vol eetrijpe avocado's of een doos sappige mango´s …..Voor één euroootje maar !!! schreeuwt de koopman. Wat een verschil, want een veelvoud kost een enkel exemplaar in de supermarkt en na 3 weken in de fruitschaal kan je nog steeds iemands hersenpan inslaan met de onrijpe vrucht.

Om nou iedere week naar Rotterdam te fietsen gaat een beetje ver en daarnaast corona lijkt nu toch echt een probleem van de grote stad te zijn.

Streekmarkt

Gelukkig zijn dichtbij goede alternatieven binnen fietsbereik, zowel in Hoogeveen als met name in Emmen zie je de eeuwenoude centrale marktfunctie van de Drentse stadjes terug. Uiteraard kan je er je harinkie kopen, een mooi stuk boerenkaas of de fietstas vol rijp fruit laden. Maar er zijn ook hele specifieke kraampjes. Lappen stof om de eigen kleren te maken, boeren zakdoeken, kruiwagenwielen, klompen….noem maar op.

Zo staat er al jarenlang de Sokkenman uit Stadskanaal. Je kunt er uitsluitend sokken kopen, geen shirt of blouse of zelfs bretel, nee alléén sokken.

De grootste verandering in het werkzame leven van de sokkenman was niet de eeuwwisseling of de euro conversie….nee het was de introductie van de linker- en de rechtersok, daar waar vroeger er twee identieke sokken verkocht werden. Na introductie op het jaarlijks congres van sokkenmannen en een degelijke nascholing is ook onze man uit Stadskanaal ze gaan verkopen.

Als gebruiker kan ikzelf nog altijd niet wennen. In guldens denk ik niet meer, maar vaker dan er statistisch kans op is, zit er een verkeerde sok aan mijn voeten. Laat U het er dan ook bij zitten ?

Onze sokkenman legt alle eieren in een mandje, maar is er nog wel droog brood te verdienen in de sokkenhandel nu de specialisatie verder is gegaan en de digitale concurrentie moordend. Er bestaan inmiddels sites als www.sokken.nl of het gespecialiseerde www.wandelsok.nl of wat te denken van de (bijna) zelflopende sokken van www.hardloopshop.nl.

Maar er komt een gat in de markt…..de sokkenman hoopt dat de trend doorzet, dan kan hij mogelijk zelfs alle winkeldochters, die al jaren op de plank liggen, op de markt verkopen…..Want als de spaarrente negatief wordt, verstoppen we gewoon onze spaarcenten weer onder het bed in een...ouwe sok.