verhaal 112: zintuigen

Zintuigen

Een prachtige herfst…..niet alleen ´s ochtends als je de ogen open doet in ons prachtige dorp. Nee ook op internet geven de mooie plaatjes van kleurrijke bossen, prachtige paddenstoelen of een fraaie zonsondergang een troostrijk tegenwicht in de mistroostige coronatijd.

Mijn complimenten aan de fotografen, zelf heb ik de spiegelreflex, inclusief de lenzen, al jaren geleden aan de kant gegooid. Wat een gedoe destijds met filmrolletjes, afdrukken en voor mooie beelden moest je toen dia´s nemen, die je uit krenterigheid maar zelf ging inramen...tobben. Maar er was nog een belangrijker reden…..

 

Doorslaggevend was, dat als fotograaf, ik teveel bezig was met het beeld dat je door de kleine zoeker zag. Een plaatje doet tekort aan de totale impact van het moment. Niet alleen is het menselijk oog nog altijd de beste groothoeklens die er bestaat, waarnemen is een samenspel, ook de andere zintuigen doen mee…..de geuren, de geluiden, de tast.

Desondanks kan ik genieten van de plaatjes van anderen en was ik blij, dat mijn kopvrouw meteen de telefoon pakte, zodat we het filmpje van de prachtige ringslang bij het Mekelermeer eenvoudig konden delen. Het wachten is nog op de geuren- en kleuren app, waarmee de totale beleving kan worden doorgestuurd naar facebook of whats app. (filmpjes op zondagsschooltje.nl)

Blues

Op de fiets komen alle zintuigen tot hun recht. Zeker in dit jaargetijde; een regenboog links, een vlucht luidruchtige trekvogels boven en onder het geruis van de banden over het natte zand. Mistig, miezerig en doodstil….hoor je effe niks ?? Dan komt de verbeelding aan de macht ...je luistert naar klanken in je hoofd….

Als de trappers lekker ronddraaien, de cadans juist is, komt rond het Mekelermeer de muziek als vanzelf….de blues….

♬♬Je voelt het weer…..♬♬

♬♬en je ruikt het weer♬♬

♬♬dit is het Mekelermeer♬♬

♬♬Mekelermeer blues…….♬♬

Vooral in het najaar is het duidelijk waarom Drenthe de bakermat van de Nederlandse blues is. Terecht dat Harry Muskee gewoon in Grolloo bleef wonen….

Voor een carrière is het Gooi of Amsterdam misschien beter, maar op die uitgewoonde matras wordt alles al snel nep….. Muziek verwordt daar maar al te vaak tot het uitkramen van extreme onzin teksten ondersteund door een computerdreun.

Nog meer verbeelding….een prachtige waarneming op de hei….een enorme hagedis...een uitgestorven dinosaurus ??!! ... lag op een zandrug te zonnen, of was het monster in afwachting van haar prooi ? Een smakelijke fietser…...

 

Tegen mijn gewoonte in de telefoon gepakt, maar in de camera zag ik slechts een boomstronk tussen de verdorde heidestruiken. Desondanks is ook een gefopte waarneming aanleiding om tijdens de fietstocht verder te mijmeren over mastodonten die over de Drentse hooglanden zwierven. Anders terugdenken aan mijn eigen spannende ontmoetingen met haaien en alligators….wat dat betreft kan zo´n klein klere virus mij niet klein krijgen toch..……..