verhaal 118: Puur Genieten

Het is winter, maar de mannetjesvogels beginnen al te kleuren….de roodborstjes worden roder en de vink lijkt zo uit de disco gevlogen….de lente lonkt.

Ook zijn er alweer eitjes….maar dan bij de kruidenier, paaseitjes. Pure eitjes, een genot, de op één na lekkerste manier om van chocola te genieten. Lekkerder dan een hap uit een reep of een homp van de Sinterklaasletter.

Pauze op de heide, een bankje, de eerste zonnestralen van het jaar zuigend op een eitje...puur genieten.

 

Klereherrie meet je in decibels; noem de RGB waarde en een fotograaf weet direct de kleur...maar hoe meet je smaak ???

Wijsneuzen komen met moeilijke termen en gebieden in de mond, samen met de mix van zoet, zuur, bitter, zout en umami. Maar moet je alles willen weten ?? Nee heerlijk nog te geloven in een andere dimensie. Onze voorvaderen noemden een toetje al hemels of de soep zalig.

Daarnaast, niets werkt zo smaakversterkend als een lichamelijke inspanning vooraf. Denk aan de derde voetbalhelft, maar ook na een fikse wandeling smaakt de Trappist alsof deze door Onze Lieve Heer zelf gebrouwen is.

Fietsen, op de terugweg echte, gekarnde, boter kopen in Terhorst…..thuis volkorenmeel, water, gist en een snufje zout. Vervolgens als een wildeman kneden en afbakken tot een geurend brood. Een warme snee bedekken met een laag boter en hierop pure hagels…..dát is de allerlekkerste manier…..goddelijk...Laat de levend gekookte kreeft of de kaviaar in een sterrenrestaurant maar aan de snobs, die denken dat smaak is uit te drukken in geld.

 

Roest

IJzer roest...als je het smaakvol buigt kan je er een mooie brug van bouwen zoals in Nieuw Balinge. In de Broekstreek hebben ze er meteen kunstwerken van gemaakt...ieder dorp wordt opgesierd door een verroest beeld.

Maar ook vogels roesten….als de gevederde vrienden roesten, kruipen ze op beschutte plekken bij elkaar om te rusten. De krant kwam met de Gouden Tip, in Sleen zat een groep Ransuilen overdag te roesten, in een nieuwbouw wijk, gewoon in een voortuin aan de straat. Ransuilen doen dit altijd in de winter op een vaste plek, maar nooit zo opvallend. Meteen de fiets gepakt, naar Sleen...niet één keer maar inmiddels al driemaal. Want bijzonder is het, 8 uilen gezamenlijk aan het bijkomen van het nachtelijke muizen vangen. Eén uil zien, zeker op klaarlichte dag, is al redelijk bijzonder. Maar terwijl ijsvogel of bonte specht angstig wegvluchten, blijven deze uilen, diep in het dons, onverstoorbaar zitten. Af en toe een meewarige blik naar het kleumende, maar ook fotograferende publiek…..

 

De één kiekte met zijn mobiel, de ander met zijn nieuw verworven telelens...a 2000- euro...speciaal aangeschaft voor het afgelaste bezoek aan de natuurparken in de U.S.A. Maar ondanks de Corona, toch de mooiste opnames, gewoon in Drenthe, hoewel wij weten hoe bijzonder onze provincie is. Op de terugweg nog even een worst gekocht bij de bekroonde slager in Oosterhesselen...als je toch een keer vlees eet doe het dan goed….Na de koude tocht bij thuiskomst de beloning….de smaak van de winter….puur genieten van boerenkool met worst.