verhaal 120: Covid stress

Als sneeuw voor de zon is de witte wereld weer verdwenen. Het smeltwater heeft zijn weg gevonden naar de waterbergingen rond Gees en Wijster, ze zijn tjokvol. Meppel hoeft niet bang te zijn, de kelders blijven droog. Om indruk te maken op de voorbijganger, verzon het waterschap een nieuwe inhoudsmaat….het ¨Olympische zwembad¨. Rond Wijster wordt het water van liefst 28 zwembaden vastgehouden.

Mij zegt dit weinig zwemmen is niet leuk, laat staan er naar kijken. De laatste keer dat ik naar een Olympisch zwembad keek, was toen Ada Kok in Mexico naar goud vlinderde. Wat is het een verrijking, dat sporten als beachvolleybal tegenwoordig Olympisch zijn, zeker als het dames sport betreft.

Ik vermoed dat het Waterschap meer indruk zou maken als je de hoeveelheid water omrekent naar kratten bier. Een rekenfout daargelaten zijn het toch 70.000 kratten bier. Je kunt over de kratten naar Assen lopen als je ze achter elkaar zet.

Wat een flauwe en seksistische grapjes denk U beste lezer, niet meer van deze tijd, of is deze onderbroekenlol een symptoom van beginnende COVID stress. Het UMC Maastricht en de GGD hebben gelukkig de handen ineen geslagen om de stress epidemie te bestrijden. Een van de tips: Blijf leuke dingen doen en geniet ervan.

Stedenband

Welnu fietsen op rivierdijken blijft leuk, ik zal er altijd van genieten, zeker ook als het water hoog staat. Derhalve óp naar de IJssel. Prachtig weer, mooie luchten, zwanen vliegen naast je. Aan de voet van de dijk historische boerderijen, onderweg een oude ruïne en prachtige steden als Deventer, Zutphen en Doesburg. Opvallend, alle steden hebben ook verre vrienden, een stedenband met een plek ver in het boetenland. Zelfs Brummen heeft een vriendje in Japan.

 

Midden Drenthe heeft geen kennis in het boetenland, maar dichtbij Emmen heeft wel een maatje, een zusje zelfs, in het verre China, de gemeente Shangluo. Een provinciestadje met 2,3 miljoen inwoners, ongeveer 3 maal Amsterdam. Uiteraard ga je dan als stadsbestuur ook regelmatig op bezoek bij de verre zus, om samen, tijdens een fijn diner, weer bij te praten. Of zij ook een gat hebben in de gemeentebegroting en problemen hebben om de jeugdzorg te financieren.

Toch lijkt een vriendje in het boetenland geen slecht idee, echter je moet het klein houden. Wij als Witteveen, hebben natuurlijk veel know how in te brengen als Europees vice kampioen kleine dorpen. De titel is ons destijds zelfs ontstolen, als er toen een VAR was geweest, dan waren de dorpen in Oostenrijk buitenspel gezet. Was de wintersport in Oostenrijk niet de Corona hotspot waarmee veel ellende begon ?

We moeten op zoek naar een dorpje, weliswaar in het boetenland, maar niet ver weg, op fietsafstand, dag of 3, voor de fanatiekelingen. Liefst ook een charmant verstaanbaar dialect, dat spreekt en feest makkelijk. Belgie !!!!

Als wij de kennis aanreiken dan kan ons zusterdorp misschien de streekproducten inbrengen. Zelf heb ik wel enkele kandidaat dorpen, wat denkt U van een band met West Vleteren of Westmalle ?