verhaal 121: Hoofd Inkoop

Een onstuimige week….bomen omgewaaid, bospad versperd, de Middenraai geblokkeerd.

Is niet iedereen hypocriet ?

Van links tot rechts, van gesubsidieerde boer op het Binnenhof tot geitenharen globetrotter. Zelfs uw fietser is schijnheilig, enthousiaste stukkies schrijven over fietsen, maar aan tegenwind heeft hij een broertje dood, terwijl je toch langer op de trappers mag stoempen om dezelfde afstand af te leggen. Maar Drenthe is gelukkig zo ingericht dat je vals kunt spelen….heen in de luwte van de bossen, terwijl terug langs de rechte kanalen, wind in de rug, ongekende snelheden kunnen worden bereikt.

Als Hoofd Inkoop van de Nederlands Hervormde Kapel kom ik niet in aanmerking voor reiskostenvergoeding, derhalve worden de inkopen zoveel mogelijk op de fiets gedaan. Daarbij speelt de windrichting een belangrijke rol. Komt de wind uit zuidelijke richting dan wordt de kruidenier in Hoogeveen bezocht. Komt de wind uit het noorden dan krijgt de grootgrutter in Assen of Borger bezoek.

Heen zonder bagage zoveel mogelijk tussen de bomen, terwijl terug de fietstassen vol met spullen voor het heilig avondmaal naar Witteveen worden gebracht.

Gele vla

Gele vla, wie is er niet groot mee geworden ? Echter we moeten aan de gezondheid en milieu denken, dierlijke producten worden door het kerkbestuur slechts mondjesmaat geduld. Gelukkig is er inmiddels een variant op basis van soja.

Als prijsbewuste inkoper vraag ik me echter af waarom het prijsverschil zo groot is. Soja noch melk smaken naar gele vla, aan het maken van de smaak kan het niet liggen.

Terwijl bekend is dat een koe 7 keer de hoeveelheid soja moet eten om een eenheid melk te maken, kan soja gemengd met water direct de vla in. Voor de melk variant moet je eerst een koe maken...vervolgens 7 keer dezelfde hoeveelheid soja of ander voer in de koe stoppen en tenslotte moet je de melk er nog uitkrijgen. Rest ook nog een duur stront- en stikstofprobleem. Waarom is een pak soja vla tweemaal zo duur als een pak ouderwetse gele vla ?

Dit geldt ook voor alle andere vervangers als bonenschnitzel, quinoaburger. Ik ben geen complotdenker of toch wel….worden grote bedrijven als Unilever en Nestlé niet schathemelrijk door ons soja voor de prijs van duur vlees te verkopen ?

Het geeft de multinationals wel een dik budget om pakkende reclame te verzinnen en eerlijk is eerlijk namen als ¨Ereburger¨ of ¨Wereldburger¨ zijn geestige namen voor een kleffe nephamburger. In de kapel verzinnen we gewoon zelf wel een oplossing, naamloos, maar wel veel lekkerder.

Ondanks het fietsen blijft er gelukkig voldoende tijd over om naar het fietsen te kijken, het wielerseizoen is weer begonnen, heerlijk de voorjaarsklassiekers. Wij Hollanders hebben weer een grote troef Mathieu ! Echter er zijn bedenkingen, niet alleen lijkt het meer een Belg dan een Nederlander, maar er is ook sterke verdenking van doping ! De voormalig voorzitter van de voetbal wees mij op een overduidelijk geval van genetische doping….zijn vader Adri was al wereldkampioen, zijn moeder is de dochter van wielerlegende Poulidor….met zulke genen lig je vanzelf al minuten voor op het peloton.