verhaal 126: Geraniumschaamte

¨Achter de geraniums zitten¨ , een laatdunkende uitspraak over een saai leven. Echter aan de andere kant, vóór de geraniums in de tuin zitten, de vogels luid zingend en een Trappist op tafel, veel beter kan niet. Veel mensen denken er zo over, als je langs de tuinen fietst zie je de geranium op de meest wonderlijke plekken. In oude afvalbakken, achterop een ouderwetse oma fiets in een mandje, in kleine kruiwagentjes, varkenstroggen; je kunt het zo gek niet bedenken of mensen stoppen er een geranium in. Vanzelfsprekend is dan ook de enorme handel in de geranium, je kunt ze overal kopen. Niet alleen bij bloemist of tuincentrum, maar ook de doe-het-zelf, de kruidenier en zelfs de drogist brengen de vrolijke plantjes aan de man. Maar goed wederom gaat de uitspraak op...de massa is er één meer dan je zelf denkt. Jaarlijks worden ook onze overtollige zinken emmers, teilen en pannen volgestopt met rode- paarse- of roze bloemetjes.


Tot dit jaar ?? Nadat de plantjes allemaal in passende brocante bakken waren gezet ruimde ik de verpakkingen. Een héle kliko vol plastic restte na de Geranium storm in de tuin. Natuurlijk scheiden we het afval en hopelijk worden er veel bermpaaltjes van gemaakt. Echter, bekend is dat de sierbloementeelt enorm vervuilend is, hoewel ik dit niet weet over specifiek de geranium en waarvan de kweek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lelie´s, afgesloten in kassen gebeurt. Toch bekroop mij een gevoel van schaamte. Misschien voor het volgend jaar maar stekjes overhouden, of proberen om zelf uit te zaaien.

Azijn zeiken

De deugmaffia wil alles wat leuk en lekker is verbieden….een zin uit de toch progressieve ochtendkrant bleef tijdens het fietsen in mijn hoofd hangen. Volgens de columnist mag je van de azijn zeikers niet meer vliegen; geen houtkachels stoken; geen honden dan wel poezen houden; komt er een verbod op motor rijden of mountainbiken; zeker geen geraniums in de tuin; roken is uit den boze; laat staan vlees eten. Deze lijst van slechte gewoontes die onze aardkloot bedreigen is lang niet volledig.


De schrijver stelde dat de grote hoeveelheid mensen het probleem is, daarbij vergat hij te vertellen dat ieder mens dan ook een verantwoordelijkheid heeft, je kunt van de brug af springen dan wel zelf een steentje bijdragen. Echter dat kunnen wij mensen slecht en leggen het probleem makkelijk bij een ander. Doe thuis eens een oefening, pak 5 slechte zaken en bedenk welke twee slechte dingen je zou willen opofferen. De hond of de motor, de houtkachel of de vliegvakantie, de bladblazer of de sauna. Want dat het de verkeerde kant op gaat staat  vast, de vraag is of we het tij nog kunnen keren.

Heeft Uw vrolijke uw columnist klimaatpijn, is ook hij een azijn zeiker ? Als je in een potje met verse basilicum en knoflook plast wordt het vanzelf een lekkernij ….heerlijk over de salade met walnoten en geitenkaas.