verhaal 136: Babboe fiets

Tijden veranderen, zo ook de aanhanger achter de fiets. Onze kinderen stapten meteen vanuit de kinderwagen over op de aanhangfiets. Jarenlang hebben zij hun ouders, zonder accu, voortgeduwd over prachtige landwegen in Drenthe en de rest van Europa. Tegenwoordig echter pakken ook zij liever de auto om de lege feest flessen van thuis naar de glasbak te rijden.

De huidige kindjes zitten in de elektrische Babboefiets voorop bij de gehaaste ouder. De kinderen tijd voor hun mobiel, de ouder op tijd voor het droogfietsen op de fitness.

Achter de fiets hangt inmiddels vaak wel een karretje, zonder kroost, maar met hond.

In de buurt van het Dwingelderveld reed ik een man plus kar achterop. Vrolijke verbazing over de man die tegen de wind in ploeterde, terwijl het hondje achterop, middels ritmisch geblaf, het tempo bepaalde. Net roeien, de vier met stuurman, op elke blaf ging de trapper kordaat naar beneden.

Verder weinig vogels gezien de laatste tijd, hoewel er niet meer of minder zijn dan anders, maar vooral de bomen hebben mijn aandacht. Iedere herfst weer is het de mooiste herfst uit mijn leven, wanneer ik de kleurrijke pracht van het vallend blad zie, terwijl het skelet van takken steeds beter zichtbaar wordt. De beuk is mijn favoriete boom, maar deze herfst heb ik uitsluitend aandacht voor de eik en meer in het bijzonder de eiken in het lint, een eikenrij die het Drents landschap karakter geven.

Verbazing zonder plezier

Verbazing blijft, de prettige vrolijkheid heeft echter plaats gemaakt voor ongeloof over ¨De Dunning¨. Het plan waarbij 280 volwassen gezonde eikenbomen geruimd worden en de entree van ons dorp aan beide kanten wordt vernacheld. Recent in Wenen staande voor het standbeeld van Kafka probeerde ik een voorbeeld te verzinnen van het begrip ¨kafkaësk¨ Welnu de voorgenomen kap is zo´n proces waarbij goedbedoeld een gemeentelijke ambtenaar een bezuinigingsplan heeft gemaakt, dat welhaast onafwendbaar de verkeerde kant uit gaat. De wereldtop vliegt met zijn allen naar Glasgow om het klimaat te redden, het eerste akkoord om ontbossing tegen te gaan is gesloten. Maar in onze gemeente wordt meer dan 2 hectare boom gesloopt, ongeveer 3 voetbalvelden. In het Amazonegebied worden drie voetbalvelden per minuut gekapt...ben benieuwd hoe snel de Kanweg plat ligt.

Of heeft Uw columnist last van tunnelvisie...in ieder geval geniet hij wel fietsend door de tunnel van samenhangende eikenbomen zo typisch voor ons landschap.

Toch echter nog één vogelwaarneming moet verteld….wederom de zeearend die vlakbij goed herkenbaar een vlucht ganzen op de vlucht joeg. Beneden stond een vogelaar, door zijn kijker koekeloerend, te genieten. Een praatje tussen liefhebbers terwijl de roofvogel steeds dichter naderde.

¨Kijk uit straks pakt hij geen gans maar heeft hij trek in een vogelaar¨…..grapte ik.

De kijker was niet op zijn mondje gevallen….¨Daar ben ik te oud en te taai voor...¨

Maar er kan er slechts één de lolligste zijn…..¨dan maak ik dat ik wegkom !!¨ riep ik en ging op weg naar de volgende rij eiken.