verhaal 137: Harrie Nak

Héé, kan je niet uitkijken...Harrie Nak !!, schreeuwde een vader op bakfiets met kinderen. Ternauwernood kon hij een botsing vermijden, toegegeven Uw columnist draaide wat onhandig het fietspad richting de Scheveningse duinen op. Uit zijn lichaamstaal begreep ik, dat ik niet leek op een oude schoolvriend, maar dat Harrie als krachtterm werd gebruikt.

Een beschaafde Hagenaer dus; ikzelf geboren als Hagenees en streetwise geworden in een arbeidersbuurt in Rotterdam had waarschijnlijk wat andere woorden gebruikt.

Zo reed ik onlangs op het Mantingerzand. Ver vooruit aan de ene kant van het fietspad een oudere dame, aan de andere kant van het pad haar hond...keurig aangelijnd, maar het touwtje stond strak gespannen over mijn asfalt. Bellen….nogmaals bellen en op het laatste moment nog probeerde ik met een schreeuw de aandacht van de vrouw te trekken. Tenslotte moest ik in de, luid piepende, remmen. De vrouw schrok op, rukte haar hondje naar haar toe en beet mij nijdig toe….had je niet even kunnen bellen ?

Op dat moment kwam de hooligan in mij boven en ik maakte haar in onvervalste straattaal duidelijk dat aan mijn alamerings-gedrag niet veel verkeerd was. Eigenlijk had ik meteen al spijt….wellicht liep zij diep bedroefd over het verlies van haar man, samen met haar enige levensgezel, een doodziek hondje, diep in gedachten over het zand. Stijf van schrik stond zij toen ze wakker werd gepiept, het arme hondje bibberend naast haar, de halsband diep in de nek getrokken….niet leuk om zo te worden uitgekafferd.

Huizenoverschot

Uw columnist verzint dit het echt niet, het is ook niet in Nederland. In ons land is het zelfs uitkijken als je onverhoeds je huis verkoopt, want ook in Drenthe is nauwelijks meer een bewoonbaar hok te vinden. Nee in China staat een bouwbedrijf op omvallen en dreigt de wereld in een crisis te trekken. Dit omdat er niet genoeg Chinezen zijn, liefst 30 miljoen huizen blijken onverkoopbaar. In de lege spooksteden kan je met gemak de hele bevolking van Duitsland laten wonen. Daarnaast zijn er nog een slordige 100 miljoen huizen wel verkocht, maar staan nog leeg.

Ongrijpbaar dergelijke aantallen, de enorme economische groei van China is de laatste tijd vooral veroorzaakt door de explosieve groei van de bouw. Men bouwt maar door huizen, treinen, raketten en vliegdekschepen in hoeveelheden en tempo die mijn voorstellingsvermogen te boven gaan. De extra energie moet komen door de bouw van 1171 extra kolencentrales.......


Waarom druk maken over het verdwijnen van de CO2 opslag in de eiken aan de Kanweg ?

Die paar bomen zijn niet eens een druppeltje op de gloeiende plaat. Beter nog het is vechten tegen de bierkaai….een prachtige Nederlandse uitdrukking die aangeeft dat het kansloos is...vroeger was het zeker hopeloos…. het vechten tegen de mannen die dag in dag uit met biervaten moesten sjouwen.