Ruim vijf jaar geleden verscheen de eerste column, omdat Uw schrijver, enthousiast, wilde vertellen over het zien van een Zeearend, vlakbij hemelsbreed ongeveer 6 km van Witteveen. Vol ongeloof werd er op gereageerd, achter mijn rug om werd gesproken over mijn rijke fantasie of werd ik neergezet als dorpsidioot.
Zelfs onze oude wijze notabelen, als het voormalig hoofd van de school en de oud voorzitter van de Witteveense Boys schudden meewarig het hoofd.
Nu kan je de prachtige roofvogel regelmatig zien, als je mazzel hebt zelfs twee tegelijk. Met teleurstelling in de stem vertelde een dorpsgenoot dat hij de vogel vlakbij had gezien, hoefde er niets voor te doen. Niet met lieslaarzen door moerassen ploeteren, niet met een kapmes door het oerwoud, nee gewoon langs de weg.
Het klopt veel vogelaars en fotografen zitten, vaak nog in de auto, met kijker en camera te turen. Rond de plassen zijn vaak ook andere bijzondere vogels te zien.
Maar zoals zo vaak, de rek is eruit. Staatsbosbeheer heeft wegen afgesloten, het natuurgebied wordt overlopen. Hekken en keien blokkeren inmiddels de wegen, met de fietst lukt het nog wel.
Voor de versperring draaide een man zijn raampje open om zijn hart bij mij te luchten. Een zwaargewicht, nauwelijks ruimte tussen buik en stuur, slecht ter been. Het prachtig uitzicht was een van de weinige mooie dingen in zijn leven, klaagde hij.
De jaloezie was voelbaar toen ik verder reed.
Zandafgraving
Maar ook veel dichterbij is de druk zichtbaar. Bij onze komst in Witteveen was het destijds ten strengste verboden om in ons grote meer te zwemmen. Levensgevaarlijk het meer is onpeilbaar diep en verraderlijk, zo was het verhaal. Uiteraard trokken wij ons er niets van aan, een heerlijke verkoeling op de zomerdag. Er ontstonden al snel enkele strandjes, leuk ook om met de hond te zwemmen. De laatste jaren gaat het hard, op veel plekken is het meer toegankelijk gemaakt en ook van heinde en verre komt men verkoeling zoeken, ook de hondenuitlaatservice stuurt de kudde de plomp in.
Gelukkig was de vorige Corona zomer een slechte. Hopen dat de komende zomer de meeste badgasten weer naar de Spaanse costa´s trekken. Maar ik vrees voor het meer...maar hoe regel je het wél. Verbieden en handhaven is niet te doen, buiten dat, dan zijn wij ons zwemwater kwijt. In Tynaarlo staat bij het natuurbad, dat het alleen toegankelijk is voor de inwoners. Echter het schijnt dat de inwoners dit bad in 2016 zelf gekocht hebben. Dat klinkt wel erg onvriendelijk...eigen volk eerst…. Een oplossing ???
Gelukkig zijn er wel Witteveners die een pluim verdienen omdat zij ongevraagd met vuilniszak in de hand, rondlopen en de teringzooi, die wordt achtergelaten opruimen.
Recent is door de kap en de storm ook de Stobbeplas veel zichtbaarder geworden. Gelukkig nog wel nauwelijks toegankelijk vanwege de drassige omgeving. Veenpluis is er te zien, recent ook is er een ijsvogel waargenomen. Nu ook goed zichtbaar de zelfbouw van de ooievaars, er is in ieder geval 1 alweer terug uit Afrika. Niet verder vertellen s.v.p.