verhaal 148: 9439…

De volgende bedreiging van onze leefomgeving komt vanuit Witteveen zelf. Het schijnt dat een aantal inwoners van de Kanweg bij de gemeente een verzoek heeft gedaan om de kleine historische aanlegsteiger aldaar om te bouwen tot aanleg plek voor mega jachten.

De markt is ingestort, dus voor een prikkie kan je bij een vriendje van Poetin een bootje kopen. Daarnaast schijnen de bewoners ergens op postcode 9439 onverwacht een flinke meevaller te hebben gehad. Als Bezoss voor zijn superboot een brug in Rotterdam kan verbouwen, moet het voor de nieuwe rijken uit Witteveen toch mogelijk zijn om de Middenraai bevaarbaar te krijgen ??


Maar binnen 9439 heeft niet iedereen mazzel integendeel, een ramp is het, als je levenswerk tot de grond toe wordt afgebrand… Sterkte

Ook een van mijn angsten, dat een bosbrand ons dorp gaat aandoen, waardoor we met de hele postcode 9439pg, dakloos zijn en worden opgevangen in Balinge alwaar we in Het Broekhoes een weekje mogen bijkomen….

Het zijn toch onrustige tijden; pandemie, oorlog, inflatie, tekorten, klimaat, droogte. Het vertrouwen neemt af, de onzekerheid toe. Het lijkt wel dansen op de vulkaan, wanneer je de drommen mensen op het vliegveld ziet...nog éénmaal voor het te laat is.

vvv-adder

 

Camouflagekleding, stevige wandelschoenen en een dure verrekijker om de nek, onmiskenbaar een natuurliefhebber. Hij stond voor zich uit naar een greppel te staren.

¨wat bijzonders te zien ?¨ vroeg ik en kneep in mijn remmen.

Verstoord keek hij op...¨een adder¨ siste hij. Om niet helemaal als onwetende fietser over te komen, vertelde ik gewichtig, dat ik recent een adder zag bij de radiotelescoop in Dwingeloo.

Minachtend reageerde hij, ach ja daar zit de vvv-adder. Doelend op het feit dat het in de krant heeft gestaan, waardoor er veel toeristen langsrijden om slangen te zien, vaak ook met succes.

Echter ik had de aan-knop gevonden van de camouflage man, een vloedgolf aan informatie kwam voorbij. Over vogels wist hij veel, vertelde onder meer dat er liefst 8 tot 9 paar Kraanvogels broeden. Terloops wees hij op een overvliegende Rode Wouw.

Echter nog meer wist hij van slangen. Er zijn drie soorten slangen in Nederland. Op het Dwingelderveld is de ringslang vrij zeldzaam, dan is het Mantingerzand een veel betere plek. Hijzelf was betrokken bij de inventarisatie van de gladde slang, een soort die heel zeldzaam is. Waar hij telde wilde hij niet vertellen, alsof het een staatsgeheim betrof. Echter over de adder vertelde hij honderd uit, ooit had hij in een straal van 2 kilometer er liefst 19 geteld. Ook wees hij mij op de favoriete zonplekken van de koudbloedige reptielen.

De volgende dag meteen weer in de lentezon naar de greppel gefietst en waarachtig op 3 plekken spotte ik zelfstandig een slang. Mijn eega, ook niet bang uitgevallen, wilde ook wel eens een adder zien, dus de volgende dag wéér en warempel wederom lagen er 3 in de zon te bakken. Het maakte mij blij, terug naar de eigen tuin voor een trappist op het terras...postzegelgeluk in 9439.