In vrijwel iedere taal is de schoonheid van de roos bezongen, maar het is niet alleen de roos die deze prachtige maand uitbundig bloeit. Te veel bloemen om op te noemen de één nog mooier dan de ander. Prachtige kleuren, egaal wit of geel, maar vaak ook kleurverschil in een enkele bloem.
Wat denkt U van het vingerhoedskruid, niet meteen een makkelijke bloem om een liedje op te maken, maar het is een van mijn favorieten. Je treft de lange bloemstengels, soms wel 2 meter hoog met honderd bloemkelken, op veel plekken. Langs het fietspad, in het bos, ja zelfs in het tuincentrum. Dan moet je er wel voor betalen om een polletje mee te nemen.
De plant is voor ons giftig, maar insecten zijn er dol op, vooral de hommel lust wel pap van het kruid. Je hoeft maar even te blijven kijken of er vliegt er ééntje een langwerpige bloem in op zoek naar de nectar.
Hoe vaak wacht de hommel na het invliegen de beloning van een heerlijke slok nectar. Is het als een kroegentocht in een studentenstad, na één bloemenstengel al zoekt zij een rustig plekje om uit te buiken. Óf is het een ware strijd, is een andere kloothommel haar vóór geweest en zoemt zij nijdig, onder het stuifmeel, naar een volgende kelk.
Bloemenzee
Nog eenmaal opscheppen over de vakantie in Toscane, bekend van haar prachtige velden met klaprozen. Een hele buslading toeristen stopte voor ons om een selfie te nemen in een gekleurd weiland. Op reis móet je de bezienswaardigheden mooi vinden en liefst samen op de foto. In Drenthe mág het echter en kan je er gewoon elke dag langsfietsen. Bij het gasstation aan de Smeengeweg bijvoorbeeld is een prachtig veld, ook met klaprozen, maar verder gemengd met een scala van andere kleurrijke bloemen, ga kijken ! Ook veel akkers worden tegenwoordig opgesierd met een fraaie brede bloemrijke rand.
In de buurt van Oosterhesselen is een groot veld ingezaaid met een mengsel van graan en korenbloemen. Waarschijnlijk wat veel bloemzaad gebruikt. Nu kleurt het hele veld prachtig blauw, maar het duurt niet lang of het groene graan kleurt geel erbij. Van Gogh mag er weer langskomen.
Het schijnt dat hij vanuit Nieuw Amsterdam destijds ook in de buurt is geweest toen hij naar Zweeloo liep.
Tenslotte een andere mystieke bloem, de Orchidee. Vlakbij, in de buurt van het Oude Diep zomaar een paar grote velden vol bloeiende Orchideeën. De fiets in het gras en met de verrekijker als vergrootglas kijken naar deze prachtige bloemen.
Regelmatig passeren fietsers, een mengeling van elektrische grijsaards op weg naar een terras in Westerbork of stoere wielrenners in aanloop naar de VAM bult. Een verwonderde blik naar de kijker in het veld, wellicht verbaasd dat ie zo naar het gras staat te loeren. Terwijl de kijker zelf blij wordt van het kleine wereldwonder voor zijn ogen. Zo heeft een ieder niet alleen een eigen manier van fietsen, maar ook een persoonlijke beleving van de wereld om zich heen.