verhaal 155: Feest ?

Een prachtige lange zomer….daar kon je vroeger alleen maar van dromen. Het gedroomde vakantiehuisje in het aangename klimaat van Spanje of Frankrijk staat inmiddels in je eigen tuin.

Economische voorspoed, Nederland is koploper in de eurozone qua groei. De jeugd vliegt uit naar verre oorden, de boomers fietsen gelukzalig op de fonkelnieuwe e-bikes over de wegen. Een festivalletje hier, een concertje daar. Voetbaltoernooi...feest. Autorace...feest.

Toch overheerst het gevoel dat we in blessuretijd leven. Het klimaatprobleem wordt door weinigen meer ontkend, veeleer leeft massaal het gevoel dat het tij letterlijk en figuurlijk niet meer te keren is. De koude oorlog is een hete strijd in de Oekraïne geworden. Corona is een blijvertje. Hyperinflatie zorgt voor een enorme scheve verdeling van de welvaart, waarbij de verkeerde mensen met de poet gaan strijken. De politiek loopt vast in bijna alle onderwerpen. Dan is ook de Queen nog dood en Angela Merkel en Obama met pensioen.

Hoewel het nog goed toeven is op ons postzegeltje in Witteveen, is het postzegeltje niet een van recente datum; Willem Alexander, die ongelikt zo van stickervel op brief kan worden geplakt. Nee in onze postzegel komen steeds diepere kartels. Droogte, hoge energieprijzen, Corona, discussie over asielopvang, omgekeerde vlaggen het speelt ook allemaal in ons dorp.

Feest !

Gelukkig is het ook nog altijd een feest om inwoner van ons dorp te zijn. Natuurlijk ook hier stijgen de prijzen, maar als je het menu aanpast en zowel ontbijt, luncht en dineert met courgettes valt het met de inflatie wel mee. Vaak gratis langs de weg.

Verder natuurlijk fietsen door onze omgeving. Lepelaars nog nooit van zo nabij gezien. Misschien door mijn vriendelijke uitstraling, maar wellicht meer vanwege de droogte, staan ze in Gees op enkele meters afstand in de modder te lepelen. Voetbal kijken naar onze Boys en Girls, die ondanks het feit dat ze niet meer op de pof mogen drinken, toch gewoon enthousiast door ballen tot de kramp erop volgt. Kan Frenkie nog een voorbeeld aan nemen, omdat die nog 80 miljoen, jawel 80 miljoen krijgt van zijn club, gaat-ie bij Barcelona op de bank zitten. Waanzinnige bedragen opgehoest door oliesjeiks of flitsmiljardairs.

 

Als zomertoetje hebben we het uitgestelde dorpsfeest nog tegoed…...klein probleem feesten is niet mijn ding...ligt niet aan jullie dorpsgenoten.

Een goed gesprek is vanwege het geluid vaak onmogelijk. Bier in plastic is eigenlijk een misdaad tegen de menselijkheid…..swingen dan ?

Ritmisch bewegen met een bal of op de fiets, geen probleem. Echter op de dansvloer…..nee. Sowieso niet op de klereherrie, die Tech-djees tegen je aan stampen. Maar ook de bekende nummers die ik vaak helemaal kan meezingen verleiden mij niet tot gehuppel. Opvallend wel is dat juist die liedjes vaak het feest tot grote hoogte doen stijgen, bij jong en oud...Earing, Eagles, Fleetwood Mac, Springsteen.

Derhalve vrees niet voor mijn humeur als ik wat eenzaam aan de kant de boel overzie….voor mij is het in Witteveen nog iedere dag een feestdag.