verhaal 169: Droogte

Stel het grote meer in ons Witteveense bos raakt leeg na een lange droogte. In Spanje fietsten we langs een stuwmeer, waarvan grote delen waren opgedroogd, de resten van huizen, die tijdens de aanleg van de stuwdam meters onder water waren gekomen, zijn nu te voet weer bereikbaar. Ook in de Verenigde staten kampen zij met hetzelfde probleem van droogvallende meren, alleen daar komen geen huizen boven, maar olievaten met hierin lijken. Afrekeningen uit de onderwereld van Las Vegas.

Het terugvinden van huizen in ons meer lijkt onwaarschijnlijk, maar wat als de Emmense maffia of de onderwereld uit Assen onze zandafgraving als hun afreken reservoir hebben gebruikt. Kan maar zo toch , het is er diep genoeg voor.

Natuurlijk een rare gedachte, echter de droogte zorgt elders op de wereld wel voor grote overlast, zelfs in Nederland wordt gewezen op het gevaar van watertekort. Mij bekruipt al de onrust als het in de zomer in Witteveen 3 weken achter elkaar droog is, vrees voor bosbranden. Vorige zomer nog jongeren aangesproken, overigens niet uit Witteveen, die op een mooie zomeravond in een droge periode, een groot kampvuur hadden ontstoken.

In ieder geval is er, door de overvloedige regenval, voorlopig weer water genoeg in onze omgeving, het natuurgebied bij Gees is nu niet alleen natuurgebied, maar ook weer waterberging en zit tjokvol.

Herkomst

In het buitenland valt armoede altijd meer op. Niet dat Spanje arm is, maar toch bedelaars op straat of armoedige woningen annex tentenkampen voor illegale vluchtelingen. Afrika is dichtbij in Zuid Spanje en de vluchtelingen worden niet alleen als probleem gezien, maar ook ingezet dan wel uitgebuit als goedkope plukkers in de eindeloze kassen vol aardbeien. In ons eigen land ben je eerder geneigd de problemen van de vluchteling te zien. Misdaad, druk op de huizenmarkt ed. Echter als je zelf ook ver van huis bent, maar in staat om van attractie naar natuurpark te reizen, terwijl anderen anoniem moeten overleven jeukt er iets, althans bij mij.

De zin van je ouders om, zonder voorbehoedsmiddel, te vrijen bepaalt voor een belangrijk deel de rest van het leven. Niet alleen de genen, maar ook het land van de vrijpartij, geven richting.

Opvallend is hoe Nederlanders elkaar op dit moment de put in praten. Er deugt niets meer, terwijl de voorspoed nog overduidelijk is. Vakantie op vakantie, dure festivals zijn nu al uitverkocht, inflatie of niet, de autoverkopen gaan door het dak. Natuurlijk er is een belangrijke groep minder bedeelden en zijn er belangrijke problemen op te lossen. Maar over het algemeen hebben we geen recht om te klagen en moeten we oplossingsgericht elkaar de ruimte geven.

Uw columnist begint nu echt op een predikant te lijken, misschien is het net als met het baasje dat op zijn hond gaat lijken, de schrijver van dienst gaat op zijn huis lijken. Maar toch nog een kreet om over na te denken, gejat van liedjeszanger Maarten van Roozendaal...

Ik ben goddank weer een nieuwe Witteveense lente waard !