Als zoon van de baas wordt je vanzelfsprekend toegelaten, maar hoe bepaalt Petrus tegenwoordig wie wel of wie niet een plek in de hemel krijgt. Dat Hitler en, als hij binnenkort komt, Poetin doorverwezen worden naar de hel is vanzelfsprekend. Maar hoe zit het met gewone stervelingen en ligt de vertrekhal sinds Corona niet overvol ? Of kan onze hemelbewaarder een blik elven opentrekken om de toegang ordentelijk te laten verlopen.
Waarschijnlijk zal ook de toegang inmiddels via barcode en een protocol geregeld zijn. Een beslisboom waarbij bijvoorbeeld extra gekeken wordt naar herkomst van verkregen rijkdom. Of is er, zelfs in de hemel, ruimte voor vriendjespolitiek en zijn er elven om te kopen; is er een eerste en tweede klas poort.
Echter makkelijk zal het voor een gewone sterveling niet zijn om binnen te komen, want wie is er zonder zonden in deze tijd, het vagevuur is wellicht het hoogst bereikbare.
Bovenstaande is natuurlijk grappig bedoeld, maar missen we het laatste oordeel niet, als extra stok achter de deur, de angst dat we uiteindelijk tóch worden afgerekend. Een extra rem op de ongebreidelde gulzigheid waarmee we leven.
Dit betekent uiteraard niet dat we helemaal terug in de tijd moeten en de religie weer terug komt in het leven. Hoewel als er een fikse uitkoopregeling komt om oude religieuze gebouwen terug te kopen en weer als godshuis te gebruiken is het natuurlijk wel een overweging.
Koolzaad mysterie
Het mooiste weekend van het jaar was het vorige. Niet alleen vanwege het feestje in de Kuip. Nee ook verse tandwielen en ketting op mijn fiets waarmee ik, in het eerste mooie lente weekend, over de prachtige Drentse wegen mocht peddelen. Fauna en flora schoten uit de startblokken. Kabaal van vogels, de verdwaalde Nandoe gespot en de eerste ringslang van het seizoen door het gras zien glijden. Bloeiende planten overal; in ons dorp schoot de Rodo in bloei en ook daarbuiten, fluitenkruid, boterbloem en meidoorn kleurden het landschap. De paardenbloem is deels al in de pluis, maar net als mensen, ze kleuren de velden mooi grijs. Ook het gele koolzaad is bijna uitgebloeid. Grote velden vol, in Witteveen ook langs de kanalen, maar……??
Waarom slechts aan één kant van het kanaal, alleen langs de weg. Wat kan hier de reden van zijn ? Uw columnist uiteraard op onderzoek. De meest logische verklaring was boerenslimheid, of was het boerenluiheid ? Voor het Witteveense feest moest straatversiering komen. De medebewoners in het buitengebied waren te lui om de vlaggetjes uit te hangen, maar wisten dat een gouden entree met bloeiend koolzaad prachtig is. Derhalve de berm ingezaaid met koolzaad. Uiteraard alleen de wegkant. Welnu dat koolzaad komt ieder jaar weer terug.
Een goede verklaring ? In ieder geval zorgt het voor een prachtige entree naar ons dorp, alsof je de hemel binnenrijdt. Hopelijk is het daarboven, na binnenkomst, net zo goed toeven als hier, maar ik hoop nog even te blijven, bang voor het eindgesprek met Petrus.