Inflatie is al een bekend begrip, we hebben er allemaal last van. Meer recent is, dat de ouderwetse kruideniersmentaliteit is ingeruild voor een modern begrip: graaiflatie. De prijzen gaan extra omhoog, de verpakkingen worden kleiner en de aanbiedingen zijn fake.
Echter ook feestflatie is aan de orde van de dag. Iedere dag een feessie waarbij het plezier massaal gedeeld wordt op social media. De volgende dag brak van het plastic bier ? Gewoon wegspoelen op een volgend partijtje.
Zelfs in Witteveen kan het niet op, bij de Boys wordt, na een dorstige training op vrijdagavond, de aftrap gedaan voor drie dagen feest. Geen festival, feesttent of boerenrock wordt overgeslagen. Desnoods wordt een andere aanleiding gezocht voor een feessie: laatste wedstrijd, laatste training, laatste uitwedstrijd of gewoon een busreis naar een leuke tegenstander. Daar waar vroeger de derde helft het hoogtepunt was, wordt nu een heel feestweekend afgesloten op zondagavond. Echter dit gaat wel zichtbaar ten koste van de eerste twee helften. Zoals iedere voetballiefhebber weet, aan het eind van het seizoen liegt de ranglijst nooit. Liefst dertig punten achter op de kampioen.
De tegenstander komt ook graag naar Witteveen, niet alleen is het team kansrijk om de punten mee naar huis te nemen, maar ook de inflatie krijgt geen grip op de Roskamp, het bier….één eurootje. Echter wordt het geen tijd voor een écht feest, dat je hebt verdient na een periode van hard werken en goed voetbal, zoals op de Coolsingel, een kampioensfeest ?
Rododendron
Eind mei, de Rodo in het plantsoen staat prachtig in bloei. De natuurlijke dorpsmonumenten staan er prima bij. Geholpen door een nat voorjaar en wellicht ook door de bemesting, de hondenpoep, die ik af en toe onder de plant mik, als baasje de stront weer niet heeft opgeruimd. Echter wie schetst mijn verbazing, laatst lag er al een verse glimmende bolus in het hart van de grote rododendron, keurig geflankeerd door een grote prop toiletpapier.
Hebben we hier te maken met een goed opgevoede Witteveense hond, denk van niet, die had al lang bij Jinek of Vandaag Inside op de tv geweest. Waarschijnlijker is dat een mens zijn / haar behoefte had gedaan en was vergeten door te trekken.
Het is natuurlijk verklaarbaar, de oorzaak van de extra vervuiling ligt in de enorme groei van het gebruik van de elektrische fiets. De actieradius van de gemiddelde fietser wordt veel groter, maar de menselijke sluitspier heeft deze ontwikkeling niet kunnen bijhouden.
Ruim voldoende bankjes om op te zitten in ons dorp, pracht exemplaren zitten er tussen. De bankdichtheid in ons dorp, het aantal rustbankjes per inwoner, hoort bij de wereldtop. Maar geen enkele watercloset, wat doe je dan als toerist, als je op springen staat ?
Niet alleen Witteveen heeft hier mee te maken, in de hele regio wordt de stikstofproductie nog extra verhoogd door onze medemens. In Nieuw Balinge heeft men zelfs al nieuwe verkeersborden geplaatst.