verhaal 178: Preidief

De Koningin van de Roskamp kwam mij achterop gefietst. Zij kwam van het werk in Westerbork, bij mij zaten de tassen vol boodschappen.

Het valt blijkbaar op, dat ik regelmatig op een andere fiets zit, hare majesteit informeerde dan ook hoeveel fietsen ik wel niet had.

Het klopt iedere fietstocht is anders, dus meer dan één fiets is wel gewenst, maar ik moest toegeven, dat er inmiddels meer fietsen dan stropdassen in mijn bezit zijn. Maar allemaal tweede handsies.

Zoals je mensen hebt die miniatuur kikkers, theepotten of postzegels verzamelen, zo kan ik op Marktplaats een mooie fiets niet laten staan.

Er zijn mensen die het leuk lijkt om te gaan mountainbiken. U kent ook wel types die dan niet kijken naar de kosten en in een opwelling een peperdure mountainbike kopen, al is het maar om in de kroeg te kunnen pochen. Na twee keer fietsen blijkt de bierbuik in de weg te zitten en krijgt het kleinood een stoffig plekje in de schuur. Na verloop van tijd staat het ding in de weg en wordt te koop gezet. Dan sla ik toe, voor een prikkie een prima brikkie. Echter ook voor mij is het een impulsaankoop, want echte noodzaak is er niet meer, een aantal fietsen staat te wachten op de vriendenclub van mijn zoon, die soms komt modderfietsen in Drenthe.

Preidief

Influencer, je ziet ze overal. Leuteren ze zelf niet, dan wordt er wel geroddeld over de influencers. Maar hoe wordt je het, is er een opleiding voor influencer of gaat het vanzelf. Als Uw columnist oproept om te gaan wandelen op het heideveld van ¨De Hoge Stoep¨ of vertelt over Trappistenbier, is hij dan een influencer ?

Op dit ogenblik zou ik wel wat invloed willen hebben, want laatst was ik bij de kruidenier. De prei was er in de aanbieding, drie preien voor een prikkie. U begrijpt die moesten mee, flux de barcode gescand en de stronken in mijn mandje.

Bij de kassa werd ik, willekeurig naar zeggen, gecontroleerd. Wat bleek ik had maar één prei gescand terwijl er 3 in het mandje lagen. Je kan zeggen dat de kruidenier deze aanbieding wat onhandig had voorzien van een barcode, maar toegegeven het kan ook mijn onhandigheid met barcode of mijn verstrooidheid zijn geweest. Maar de jonge puber reageerde alsof ik een bank had overvallen. Ik had geen poot om op te staan dus mepte ik hem niet tegen de vlakte.

Enkele dagen later op de fiets naar de Kuip. Een heel eind, twee dagen fietsen. De eerste dag onderweg gestopt bij een ander filiaal van de kruidenier voor een litertje karnemelk, je moet drinken toch. Met slechts één litertje in het mandje bleek ik weer gecontroleerd te moeten worden.

De dag erop, weer een ander filiaal, hetzelfde verhaal. Het lijkt erop dat ik bij Albert, zo heet de kruidenier, inmiddels landelijk bekend sta als preidief.

Derhalve beste mensen, als U kunt kiezen mijdt dan Albert Heijn. Dezelfde kruidenier die in plaats van 12 balletjes, voor dezelfde prijs inmiddels 9 balletjes in de verpakking doet.