verhaal 18: Vette Hap

Vette hap

Een kip kakelt, een eend snatert en een gans gakt. Veel ganzen gakken een prachtig geluid bij elkaar, als zij in een V-formatie overvliegen. Boven Witteveen, maar ook op de fiets daarbuiten zie je de trekkende vogels regelmatig; het is altijd weer een oerbeleving om het geluid daarbij te horen.

De voorste gans geeft echter geen kik, hij/zij wordt door de overige ganzen vooruit gegakt om zo de rest in de slipstream op sleeptouw te nemen. Als haantje de voorste moe is, laat hij of zij zich terugzakken in het peloton en gakt op zijn beurt weer de nieuwe kopman om haast te maken.

Ik vraag me af of de boeren, de werkende mensch bij uitstek op de landerijen van Witteveen, genieten van dit tafereel. Ganzen zijn in opmars, jaarlijks komen er meer dan 2 miljoen overwinteren in ons land, terwijl inmiddels 250.000 ganzen te beroerd zijn om ons landje uit te vliegen. Het gras is hier niet alleen groener, maar ook lekkerder, omdat het Nederlandse boerenland intensief bemest wordt, zijn de akkers in de winter erg groen en eiwitrijk.

Ik begrijp dat onze boeren gaan klagen over de kaalgevreten weilanden. Persoonlijk zou ik er zelfs geen moeite mee hebben om een vers geschoten gans op te peuzelen. Beest heeft een beter leven gehad dan een klef haantje uit het vriesvak van de supermarkt.

Maar Wilde Gans is nergens te koop in Drenthe, alleen in Veenhuizen staat de vogel, voor veel geld, op de menukaart van het lokale restaurant.

Voor 13,50 heb je een voorgerecht “paté van wilde gans met een salade van appel”.

Omega vetzuren.

Als er een vogel is die opgegeten moet worden is het echter de aalscholver. Al in de vorige eeuw klaagde de visserman, dat het hele IJsselmeer werd leeggevreten door deze veelvraten, geen aal of snoekbaars zwom nog in zijn fuik.

Begin deze eeuw zag ik voor het eerst deze prehistorische vogels in de Middenraai, vissend in het kanaal richting Nieuweroord.

Was het toen nog een incident, tegenwoordig spot je er maar zo een tiental tegelijk, zich gezamenlijk opwarmend; een warming up om te gaan vissen in het meertje bij Gees.

Met een blik in de ogen…tot de laatste gup

Vis, die ik meer gun aan fuut, reiger of ijsvogeltje en deze vogels laten ook genoeg over om ook volgend jaar weer voldoende vis te hebben.

Dus opeten die handel, ik stel voor als burger. De naam heeft er een goed ritme voor Ham-Bur-Ger….Aal-Schol-Ver.

Terwijl er in een Hamburger, hoop ik, vrij weinig mensen uit Hamburg zijn verwerkt, zit in de aalscholver échte aalscholver. Door het visrijke dieet van de vogel barst het van de goede vetten in deze nieuwe snack, de omega vetzuren druipen eruit. Bij uitstek een lekkere vette hap tijdens de derde helft na een voetbalwedstrijd.

Een verrijking van het menu op de Roskamp. Ik hoor de jongens van het derde al bestellen….

Doe mij een aalscholver curry of een scholvertje mayo…..