verhaal 181: Grasmaaier

Het grasmaai-seizoen loopt op zijn end. Vroeger zette je de maaier in de winter droog in de schuur. Echter nu we een robot hebben, overwegen we de maaier, lekker warm, tussen ons in bed te leggen.

Kan een mens verliefd worden op een robot ? Mijn vader poetste liefkozend zijn eerste auto, een tweede hands Opeltje. Zelf heb ik regelmatig een relatie gehad met een bloedmooie racefiets en meer recent een robuuste mountainbike, waar je echt op kunt bouwen.

Maar een robot is van een hogere orde. Met een eigen wil trekt onze maaier onnavolgbare patronen door het gazon. Slim knipt zij de moeilijkste hoekjes, bij tegenwerking mijdt zij in het vervolg het lastige obstakel.

Maar het is slechts het begin van het robot tijdperk zo las ik in de krant:

Met de opkomst van AI is ook de ‘sociale chatbot’ ontstaan: virtueel gezelschap om mee te praten, advies te vragen of seksuele fantasieën mee te delen. „Ze doet alles wat ik zeg.”

Binnen afzienbare tijd hoef je niet meer te zeuren of jouw partner de was doet of de vuilnis buiten zet. Natuurlijk ook samen met de hitsige robot de koffer in voor een goed gesprek.

Andersom is de trend er ook. Een kunstheup is er al lang en maakt je nog geen robot. Echter in de topsport worden atleten al zó in een keurslijf gestopt, dat een grasmaaier meer vrijheid heeft dan bijvoorbeeld een wielrenner. Training, voeding, slaap, alles wordt tot in detail voorgeschreven en gemeten. De prestatie wordt bijna perfect voorspelbaar.

Ook ons uiterlijk wordt eenheidsworst. Met botox en tattoos proberen we een evenbeeld te maken van de perfecte mens die ons via de computer, met bewerkte foto´s, wordt voorgehouden.

Vincent

Inmiddels afgebroken, maar sommige Witteveners hebber er nog op gespeeld, de oude uitkijktoren die in het bos stond.

Het betrof een luchtwachttoren die in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw dienst deed als uitkijkpost, de toren werd gebruikt voor het afzoeken van het luchtruim van Nederland naar Russische vliegtuigen in het kader van de Koude Oorlog.

Mijn voorstel is deze toren te herbouwen, wat een winstgevende zaak kan zijn. Niet alleen kan je toeristen lokken met het historische verhaal over de luchtverdediging, nee ook kan je een zichtlijn maken naar Zweeloo, als je goed kijkt zie je wellicht het kerkje uit de beroemde schetsen van Vincent.

Je bluft dat Van Gogh ook de woeste moerassen rond ons huidige dorp is ingetrokken en je zoekt een dikke eik waar tegen hij dan ooit een plas heeft gedaan. Wellicht kan ons dorpshuis met het mooie terras profiteren van de extra toeristenstroom. Met het bakken van Drentse oortjes, twee voor de prijs van één, kan de bakkerij ook goede zaken doen.

Van Gogh is een hype in onze omgeving, met een tentoonstelling in het Drents museum als middelpunt. Echter bij het zien van Drentse werk van onze meester denk ik altijd dat ik het niet aan mijn muur zou ophangen, meteen op Marktplaats. Wat een chagrijnig geklieder.