verhaal 2: Weerzien


Vogels rond Witteveen !!!

Het eerste deel van de tocht op de MTB draai ik productie…dat wil zeggen ik stoemp met neus op het stuur door de bossen om calorieën kwijt te raken en dorst te krijgen……

Plots vloog een vogel uit de struiken, in een flits leek het op een Grutto of Wulp, maar in het bos is dit een heel ongewone verschijning. Wel kreeg ik enorme jeuk links op mijn bil, daar waar vroeger, toen ik nog papieren geld had, mijn beurs zat.

Thuis gekomen uiteraard de vogelgids geraadpleegd en ook weer op waarnemingen.nl gekeken….de uitkomst, het bleek een Snip, zo weggevlogen van een 100 gulden biljet, ons betaalmiddel in de vorige eeuw, toen er nog rente gegeven werd op spaargeld.

snip

 

Het tweede deel van de tocht val ik in de rust en kijk om me heen naar alles wat beweegt, meestal zijn het vogels. Soms knoop ik een gesprek aan met verrekijkers die in het riet turen.
Zo meldde laatst een vogelaar dat hij de zeldzame brilduiker had gezien. Ik reageerde enthousiast met de vraag of deze vogel te dresseren was. Ik tob inmiddels al jaren met verdwenen leesbrillen. Maar nee, een vliegenvanger vangt vliegen, een aalscholver aal, maar een brilduiker heet naar zijn vlekje bij het oog.

brilduiker

Ter zake

Het weerzien betrof uiteraard de zeearend, achter de mestsilo in de Mepper Hooilanden dook de zeearend op. Hij herkende me meteen en begon eerst te mopperen over Karen, die een foto had gemaakt terwijl zijn verenkleed in de war was, door het stoeien met de rondvliegende ganzen.
“O ja en dan het broodje van Bakker Schepers, inderdaad lekker” zei de vogel minzaam, “maar volgens mij is Witteveen niet zo’n gezonde plek voor vogels. Dikke pimpelmezen, kogelronde koolmeesjes en moddervette staartmezen vlogen mij in de weg.”

Ik bracht in dat dit tijdelijk is, het gevolg van de sponsoractie voor ons lustrumfeest…iedere tuin in Witteveen hangt vol met pindakaas en vetbollen. Maar de vogels krijgen op het feest in het discoplantsoen gelegenheid genoeg om het vet er vanaf te swingen.
“Feest..leuk achter de meiden aan, daar heb ik wel zin in, is er misschien dan ook een plekje om een nest te bouwen ?”..de vogel klonk nu echt enthousiast…

Ik opperde de nestpalen voor de ooievaars die destijds door Plaatselijk Belang in de tuin van juf Jantina en achter de Kanweg zijn neergezet.
Dit viel niet in goede aarde….
”je zet een bosjesman toch ook niet in een iglo”
Nijdig vloog de vogel weg….