Verhaal 22: Gamma culinair

Niet altijd fiets ik alleen voor mijn plezier, ook boodschappen doen gaat vaak op de fiets.

Als vogelliefhebber valt het tijdens het doen van de boodschappen wel op, dat er een enorm aanbod is van vogelvoer om onze gevederde vrienden de winter door te krijgen.

Terwijl we vroeger de restjes brood en kaaskorsten in de tuin mikten, is er nu bij iedere winkel een enorm assortiment te koop. Van grootgrutter tot doe-het-zelf zaak, de schappen liggen vol.

 

 De beste kaart heeft de GAMMA, dit menu misstaat niet in een sterrenrestaurant.

Maar ook de onroerendgoedmarkt voor onze vogels is booming. Was vroeger een plank op een paal voldoende, nu komen er geïntegreerde villa’s op de markt.

Een nestkast met voederplateau is wel het minste. Het duurt niet lang meer of de verkleumde koolmees kan zich eerst warmen in jacuzzi of sauna om vervolgens te gaan dineren met een 7 gangen Gamma winterpakket.

Drukte in de tuin

Echter het klopt, zeker met het mistroostige winterweer is de beste plek om vogels te kijken de eigen achtertuin.

Ik moet bekennen dat ook ik, vlak voor mijn keukenraam, een vogel opvangplek heb gemaakt. Natuurlijk niet prefab. Het tuintafeltje dat in de zomer dienstdoet als kruidentuin is nu de landingsbaan. Er tegenaan staat een stok met een oude hark (in mode termen een brocante of vintage hark) en hieraan hangt vogel-lekkers.

Uiteraard ook dat snoepgoed niet van de GAMMA, maar zelfgemaakt. Net zo als eigengemaakte appeltaart, is ook de eigengemaakte vogelsnack toch lekkerder….

Helemaal smullen is het, omdat het exotisch voer is, namelijk vet met kippenvoer. Net zoals ook wij graag een pizza, curry of een rijsttafel eten, zo ook de tuinvogel. Liever voer van vreemde vogels dan zo’n klef mezenbolletje van de ACTION.

Een succes is het. Boven aan de vork komen vooral de acrobaten onder de vogels, de mezen. Alle soorten, met als meest bijzondere de zwarte mees en de leukste is toch de staartmees. Die komen altijd met een hele club en zijn net van die wuppies die je soms bij de kassa krijgt.

Een andere acrobaat, de boomklever handhaaft zich ondersteboven in de top.

Op de landingsbaan zitten vaak de vinken en mussen te wachten op het morsen van de mezen. Ook de roodborst mengt zich in de strijd, terwijl af en toe een grote bonte specht komt kijken waarom er zoveel drukte is.

Onder de landingsbaan vaak de merel en heel bijzonder een keep. Dit is niet de doelman van de Witteveense Boy’s die ook wel kippenvoer lust, maar een soort vink.

Ik denk niet alleen aan de vogels, de noten van de notenboom leg ik op de landingsbaan zodat de eekhoorn ook kan scoren. Verder heeft de lokale ijsmeester op strategische plekken een klem in de tuin gezet opdat ook de mollen worden verrast, hoewel die er niet echt blij mee zijn….