Verhaal 29: Appelvink

Appelvink.

De eerste bijzondere vogel die ik in Witteveen in de tuin zag, was de appelvink. Het was in maart/april 2004, toen ik een mooi gekleurde vogel, groter dan een gewone vink en met een grote grove snavel, door mijn tuin zag huppelen. Na nog een blik door de verrekijker en naslag in een vogelboek stond voor mij vast….het was een appelvink. Vrienden, waaronder een bioloog en fervent vogelaar vertelde ik over deze waarneming. Meewarig werd ik aangekeken, een appelvink….in Witteveen…dat bestaat niet.

Het was rond Pasen, het paste dus wel, dat ook een appelvink bereid was zijn leven te geven voor de goede zaak. Hij vloog zich te pletter tegen het keukenraam. Toen mijn dochter met het lichaam kwam aansjouwen heb ik er snel een foto van gemaakt.

Vanaf dat moment worden al mijn waarnemingen serieus genomen. Sindsdien ook komen de appelvinken jaarlijks rond maart/april een paar weken door de tuin scharrelen ..ook dit jaar kon ik mijn vrouw weer melden dat ze er waren.

------

Wederom een ontmoeting bij het ooievaarsnest. Nu stonden er twee 4*4 terreinwagens…ik werd getroffen door het opschrift op de landrovers….Bushcraft……art of survival.

Thuis nagezocht op internet, jawel bij dit bedrijf kon je leren overleven in de natuur …visfuiken maken, vuurtje stoken, wild jagen met katapult of pijl / boog en meer van dit soort zaken.

Niet alleen worden er al safari’s georganiseerd vanuit Gees, maar de wildernis van Drenthe leent zich dus voor nog meer. Eigenlijk moeten wij als provincie het durven…de hekken rond de Wildlands in Emmen weghalen. Wel even oppassen met onze honden en kinderen, want recent hebben leeuwen in de Wildlands ook een ontsnapte Wallaby verscheurd. Het wordt in ieder geval een toeristische attractie van formaat en ik kan op mijn tochten de gewenste olifant over de VAM bult zien lopen.(SenO 2016/11)

De werkende mensch III

Hoewel grote bamboestruiken in mijn tuin staan, heb ik een panda heb ik nooit gezien, ook niet tijdens het fietsen. De kans op het zien van een das is vele malen groter, maar ik heb ook dit knuffeldier op mijn tochten nog niet gezien. Ik weet wel enkele burchten te zitten…..

Op een van mijn recente tochten kwam ik een politieauto tegen. Verbaasd vroeg ik Bromsnor achter het stuur welke misdadiger hij op het oog had. Hij vertelde dat in de bossen in onze omgeving extra werd gewaakt.

Onverlaten hebben het gemunt op de dassenburchten…er zijn burchten vernield en ook is giftig aas neergelegd om de dassen te vermoorden.

Wel raar aan de ene kant hoor je in de media overal juich verhalen over twee panda’s, die uit China naar ons land zijn gesleept. Aan de andere kant doen mensen hun uiterste best om de eigen das uit te moorden. Als we teveel dassen krijgen kunnen we misschien ruilen. Als wij met 16 miljoen Nederlanders 2 panda’s krijgen, dan kunnen de chinezen wel 150 dassen overnemen.