verhaal 33: Kikkers en billen

Kikkers en billen…..

De ooievaar in Witteveen heeft weer geen nageslacht. Een aantal keer zat een eiber, op het nest langs ons ommetje, verlangend omhoog te kijken naar een langs vliegende leuke partner. Vergeefs, inmiddels is het nest weer verlaten en is de eiber moederziel alleen op zoek naar kikkers en ander lekkers in de natte gebieden rond Witteveen. Heel alleen hoeft hij of zij zich echter niet te voelen. Ouders met wel een succesvol broedsel vliegen af en aan. Maar ook andere vogels op hoge poten zijn talrijk. De blauwe- en de zilverreiger zie je regelmatig, het lijkt alsof het wemelt van de lekkere kikkers in het moerasgebied rond Gees. Ik vertelde ook al van de lepelaar.

Maar één lepelaar werden er twee…een week later zag ik er 5 gelijktijdig. Weer later zaten er 7 te zonnen op een dode boom. En heel recent zag ik er liefst 10, naast elkaar met de lepel in het water op zoek naar iets eetbaars; stekelbaarsjes, salamanders en kikkers. Een lepelaar kolonie in wording ? Vooralsnog broeden ze dit seizoen niet. Toch een exotisch gezicht…de lepelaar, wanneer komt de eerste flamingo ?

Tribal food.

Eerder verhaalde ik over landrovers die vanuit Gees safari rijden over de Drentse savannes schijnbaar op zoek naar groot wild. Ook de landrover van het Bushcraft beschreef ik, bij dat bedrijf leer je overleven in de Drentse wildernis. En jawel ditmaal vlakbij Witteveen reed ik bijna pardoes op een auto met Tribal Food als reclame op de zijkant.

Bij Tribal Food denk ik aan het eten van enge beesten uit de Amazone, het oppeuzelen van grote insecten door een Bosjesman in de Kalahari of nog erger het gaarkoken van missionarissen door Papoea’s in Nieuw Guinea.

Wat zoekt zo’n auto in Drenthe…het lijkt me niet dat de bestuurder op werkbezoek is om leren knieperties te bakken. Misschien heeft men via internet mijn stukjes gevonden en bedacht dat het eten van Hooglanders, Nijlganzen, Aalscholvers en Beverratten hier gewoon is. Maar aan mij is niets gevraagd…..

Op internet bleek ik het volkomen verkeerd te zien….de kok van Tribal Food kookt louter vegetarisch….. lijkt me echter wel erg lekker. De kok spreekt over:

de feestelijke smaak van pure groenten…de volheid van snijbiet, de tinteling van verse mierikswortel en de sprankeling van de eerste zomerworteltjes.

Dat is wat anders dan een ordinaire hap gaargekookte andijvie.

Echter een bekentenis, ook ik zoek op reis vaak naar de vegetarische eethuisjes of het nu in Parijs is of St. Niklaas(BE). Als vanzelf kom je dan op bijzondere plekken met verassend eten.

Ik weet niet of kikkerbilletjes ermee door kunnen, maar gezien de gretigheid van ooievaar, reiger en lepelaar is het misschien wel een gouden tip om billetjes uit Gees op het menu van Tribal Food te zetten.