verhaal 36: Springbalsemien

¨Pluimveevangbedrijf¨ ; ver voor de vakantie en voor de eiercrisis zag ik dit , tijdens een van mijn fietstochten, op een bedrijfsauto staan. Meteen had ik een onderwerp voor mijn eerste verhaal na de vakantie….. Ik wist niet dat er gespecialiseerde pluimveevangers waren, het leek me niet moeilijk om hier een verhaaltje bij te maken. Echter de waarheid is sneller, het lijkt erop dat de pluimveevangers dit jaar niet op vakantie zijn geweest en ons dorp was weer een beetje in het nieuws. Heel vervelend voor de betrokken boeren en ongepast om hier al te lang bij stil te staan.

Tijdens de eerste tochten na de vakantie overheerste de stilte in de bossen. De vogels liggen voor pampus en krijgen geen toon meer uit de keel. Net de puberkuikens het nest uitgevlogen en nu ook de jaarlijkse ongesteldheid...de rui. Echter er blijft genoeg over….de heide is tijdens de vakantie in bloei gekomen, de paarse pracht van ¨De Hoge Stoep¨ is een bezoek waard. Het blijkt verder een goed vlinderjaar te zijn…. in meer open stukken ziet het zwart van de koolwitjes en andere vlinders.

Door de relatieve droogte zijn de watervogels nu terug te vinden bij de grotere meertjes en drijven daar tussen de eigen veren. Ook na de vakantie zijn er nog steeds lepelaars en op de valreep nog een echt mooie waarneming. Een zwarte ooievaar scharrelde in het hoge gras op zoek naar kikkers en ander eetbaars. Ook bijzonder, de bonte strandloper is te zien in Gees, driftig dribbelend over de modder op zoek naar insecten.

Verder is opvallend hoe snel de mais in die vakantieperiode de grond uitgeschoten is. Raar maar dit doet mij denken aan Nikita Chroestsjov, die in de vorige eeuw president van de Sovjet Unie was. Na een bezoek aan de Verenigde Staten, waar deze boerenzoon metershoge mais had gezien, kwam hij woedend terug en eiste dat ook de Sovjet boeren mais van formaat gingen produceren.

Uien pellen

De vorige eeuw werden rassen nog veredeld door kruisbestuiving, tegenwoordig manipuleren we de genen om betere producten of gewassen te maken. Kosten noch moeite worden gespaard. Echter het nog niet gelukt om het uienpellen uit te bannen. De tranen bij het uien snijden is niet het grootste bezwaar, een goeie huilbui lucht op. Nee het eindeloos gepiel om de bruine schil te verwijderen is al jaren een marteling. Op de fiets zag ik laatst springbalsemien , een plant net zo hoog als mais en met prachtige bloemen. Als de bloemen zijn uitgebloeid rest er een zaaddoosje en als je daarin knijpt springen de zaadjes meters weg.

 

Een pracht idee om deze eigenschap over te brengen in een ui…..je knijpt in de ui en floeps, de sappige witte uit springt spontaan uit zijn vel…….

Misschien vergezocht, maar voor de zekerheid vraag ik maar een patent aan op het idee