verhaal 46: Kniertje

De vorige aflevering van deze column, rond oud en nieuw is helaas blijven hangen in het mailverkeer. Dus nogmaals een goed 2018 toegewenst. De tijd gaat hard en we worden almaar ouder. Nadat in de krant tot tweemaal toe vermeld stond dat vroeg-bejaarde mannen tijdens het fietsen waren overleden, maakt mijn vrouw zich tegenwoordig zorgen als ik wegga. Soms staat zij als Kniertje uit ¨Hoop van Zegen¨ de dijk af te turen als ik wat te lang naar vogels heb staan kijken.
Nu is de afspraak gemaakt, dat ik altijd een mobieltje meeneem zodat ik om hulp kan appen wanneer ik ergens in de struiken lig.

Een enkele keer neem ik veel meer equipement mee, je moet bijblijven in deze snel veranderende wereld. De verrekijker in de achterzak is oude technologie. Maar ook een gps om de route, de afstand, de snelheid en kweetniet wat meer te meten. Daarnaast ook de hartslagmeter opdat ik meteen kan zien als mijn hart stopt en die voor die tijd de hartslag, het minimum, maximum en gemiddelde bijhoudt. Recent ook een fietsapp op de telefoon gebruikt. Dit was een ramp, niet alleen had ik het gevoel dat de jongens en meisjes van google aan het meekijken waren. Nee sterker het apparaat begon me tijdens de rit van ongevraagde adviezen te voorzien en meldde om de zoveel tijd hoeveel boterhammen ik extra mocht eten na de geleverde prestatie.
Even voor de goede orde ik moet geen boterhammen na het fietsen….ontbijtkoek met een dikke laag roomboter daar ga ik ´s morgens voor en in de middag....dat weet U wel…..
Het duurt niet lang meer of je wordt door een ambulance tijdens het fietsen de bosjes ingereden, ingeladen en meteen naar het ziekenhuis gebracht, omdat het mobieltje wat ritmestoornissen doorgaf…...

Waterberging.

De vele regenval heeft het waterpeil in Nederland flink doen stijgen. Ook in Drenthe, ruwweg ziet onze provincie er uit als een omgekeerd bord; het midden is relatief hoog en de randen liggen lager, delen in het noordwesten en zuidwesten liggen zelfs onder NAP. Nu blijkt dat de natte gebieden bij Gees eigenlijk geen natuurgebieden zijn, maar een grote waterberging is. Hierdoor lopen de straten van Meppel niet vol bij de huidige moessons. Het water wordt vastgehouden, dit is mooi te zien op het sluisje waar ik vaak wat oefeningen doe en regelmatig mijn blaas leeg. Met mijn gevoel voor rechtvaardigheid doe ik dit laatste altijd aan de kant waar het minste water staat.
Afgelopen week was het verschil wel erg groot. Aan de kant van de berging stond het water op 14,70 meter boven NAP en aan de andere kant, ondanks mijn bijdrage, stond 13,10 op de meter. De foto´s gemaakt met het mobiel, bewijzen het.

Een verschil van liefst 1,50 meter. De berging is ongeveer 200 hectare groot, de verdere tocht heb ik getracht uit te rekenen hoeveel liter nu geborgen werd. …..omdat het mobiel in de kontzak zat, probeerde ik dit hoofdrekenend…...ik had beter naar overvliegende vogels kunnen kijken.