verhaal 52: Duur schepje suiker

De lente is nu echt losgebroken. De meeste zomervogels zijn weer terug, de witte- en de gele kwikstaart zijn weer gezien en in de tuin het onophoudelijk getjiftjaf van de Tjiftjaf. De zwaluw en vliegenvangers zijn nog onderweg…

Op de fiets wordt je begeleidt door een veelstemmig koor. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Prachtig is de balts van het Veldleeuwerikkie, een vrij onopvallend vogeltje, maar als het beestje hitsig is, gaan alle remmen los. Hoog in de lucht maakt het tijdens het fluiten de meest acrobatische toeren. Het lijkt wel een opgeblazen ballon, die je in de lucht gooit om leeg te laten lopen, hij vliegt alle kanten uit.

 

 

 

 

 

De meeste ooievaars hebben hun ding al gedaan en zitten op de eieren. Eind april, begin mei komen de jongen uit het ei.

In Witteveen is het waarschijnlijk toch niet gelukt, de paal staat er onbewoond bij. Aan de ene kant doodzonde, maar aan de andere kant kan nu mogelijk een weidevogel wel succesvol voortplanten. Want er zijn inmiddels al best veel eibers en de beesten eten niet alleen kikkers. De grutto, einde vorige eeuw nog regelmatig gezien in Witteveen is hier al uitgestorven en ook de wulp zie je slechts zelden meer.

Enkel-dubbel-triple

Zoals vaak zit er aan elke kant ook een andere kant…..

Zo ook met het speciaalbier, ook in deze stukjes vaak geprezen. Het is inmiddels een grote hype en de supermarkten hebben hele schappen vol trappist of andere broeders staan. Wij als bierdrinkers worden voorgelogen. Men doet alsof het hemelse brouwsel door deskundige monniken wordt gebrouwen op basis van een recept dat diep in de middeleeuwen door Petrus zelf vanuit de hemel is ingeseind. Niets is minder waar. Aan het begin van de vorige eeuw werd de verkoop van jenever in de kroegen van België verboden. Armoede was troef, jenever de uitvlucht... de arbeiders verzopen het karige loon om vervolgens de ondervoede kinders een pak rammel te geven en de vrouw te mishandelen. Terwijl in Amerika de drooglegging leidde tot wilde maffia taferelen met oa. Al Capone in de hoofdrol...pakte men het vooral in België slimmer aan.

 

 

 

 

 

Het gist in bier zet suiker om in alcohol, welnu als je er een extra schepje suiker bij doet, gaat het proces nog even door en uiteindelijk krijg je bier met veel alcohol...triple dus. Om de alcohol te verdoezelen gooide men soms meer hop in het bier of een handje vol kruiden. Bier drinken mocht nog wel, dus kon men op oude voet doorgaan met het mishandelen van vrouw en kinderschare.

Nog steeds veel soorten speciaalbier bij de kruidenier in het schap….4 keer zo duur als een pilsje….een duur schepje suiker. Maar iedereen blij, de brouwer, de belastinginner, de supermarkteigenaar...En ook de bierdrinker, tot het moment dat hij met zijn water naar de dokter moet.