Verhaal 6: The eiber has landed, eigen vogels eerst

Het ooievaarsnest in Witteveen is bewoond ! Meer dan een decennium heeft het leeg gestaan, maar nu heeft een ooievaarspaar zich hopelijk definitief genesteld in Witteveen en diep in de takken zitten man en vrouw beurtelings te broeden. Het is al meer dan twee weken zo, dus nog ongeveer twee weken en er komen kuikens. Ga vooral kijken, gewoon, vanaf de Kanweg ons Witteveens Ommetje lopen.

Het andere paar, op de boomtop waarover ik eerder schreef heeft waarschijnlijk al kuikens, er staat er altijd een op het nest om orde te houden, terwijl de andere de kikkers aansleept. Zij storen zich niet, als ik zo langzaam mogelijk langs fiets om te genieten van dit schouwspel.

Een stuk verder scharrelen twee nijlganzen door het grasland….

Eigen vogels eerst

 

Dan spreek ik niet over het naar huis sturen van de Vlaamse gaai, nee hiervoor is het Vlaamse land en vooral het Vlaamse (trappisten) bier mij te lief. Daarnaast is de Vlaamse gaai niet alleen een prachtige vogel, maar hoort in Witteveen het is gewoon een autochtoon.

Nee er is een vogel waar ik de pest aan heb….. De nijlgans. Dit is een vogel die uit Afrika is geïmporteerd door mensen met teveel geld, die graag een mooie vogel in de vijvertuin wilden. Het bleken echter vervelende en agressieve vogels en menig verzamelaar heeft zijn poorten open gezet om van dit vervelende echtpaar af te zijn. Echter deze exoten voelden zich meteen thuis in onze verzorgingsstaat en zijn begonnen met een schrikbewind in onze velden. Ze vreten de kuikens van onze weidevogels, verzuipen concurrerende eenden en zelfs de killer buizerd hebben ze weggetreiterd uit het Witteveense bos. Ondertussen paren ze als wilde beesten en zijn een algemene verschijning geworden ook in onze omgeving. Er staat Gans in zijn paspoort, maar ook dat is een valse benaming, deze opgedirkte vogel is een vervelende (half) eend.

Nee dan de vliegenvanger. Dit is een niet een beest dat in een ruime kooi in de buik van het vliegtuig is komen aanvliegen. Nee die doet het op eigen kracht. Het vogeltje overwintert in het westen van Afrika en komt in de lente naar Nederland gevlogen. De grote zandbak van de Sahara vliegt het vogeltje in een ruk over in 60 uur. Dit is recent aangetoond door 80 beestjes uit te rusten met een chip, dit kleine vogeltje moest dus ook nog een soort rugzakje meetorsen.

bonte vliegenvanger
bonte vliegenvanger

Of alle vliegenvangers dit hebben overleefd is onbekend, er zijn er 27 terug gevangen. Wat is kennis dan waard. De grauwe vliegenvanger broedt elk jaar bij de buurman in de tuin. Bij ons broedt al enkele jaren de bonte vliegenvanger….echter deze lente heb ik alleen een rondvliegend vrouwtje gezien. De prachtige zang van het mannetje heb ik niet gehoord en is het inbeelding of lijkt het alsof het vrouwtje wat mistroostig op de tak van de notenboom zit……