verhaal 61: Slecht

Normaliter kleurt de heide aan het eind van de zomer paars. Niet alleen op de fiets, maar ook in de auto een prachtig gezicht. Boodschappen doen op weg tussen Orvelte en Westerbork; het landschap glooit in paarse golven, behalve dan na deze zomer. Een paar kleine takken met paarse bloempjes proberen het, maar vooral de hoger gelegen delen zien bruin en grijs. Ook op het Dwingelerveld of dichterbij het Scharreveld of de Hoge Stoep is het een trieste aanblik. Op zo’n moment is het ook in je hoofd alweer herfst….melancholische muziek… komt als vanzelf je hoofd binnen.


Maar het is natuurlijk zeker niet alleen maar kommer en kwel...zo hoeven we niet meer na te denken over een tweede huis in Frankrijk, want met deze zomers wordt ons eerste huis vanzelf ook ons tweede.
Daarnaast is er op vogelgebied ook positief nieuws te melden. Uiteraard de opening van onze vogelkijkhut, waar misschien, als je het bos inkijkt, ook de groene specht te zien is. In ieder geval hoor ik het gelach van deze vogel tegenwoordig ook regelmatig in het centrum van ons dorp. Onze buren uit de Broekstreek geven de vogelkijkhut weer een heel andere dimensie, want aldaar wil men een mobiele vogelkijkhut. Ik ben benieuwd…..op mijn fiets en met verrekijker ben ik al zo mobiel.

Valk

Zo zag ik laatst op een fietstocht ook een roofvogel in de verte op een kale boom...een sperwer...een havik of een slechtvalk ? Voor mij is het nog altijd moeilijk om het verschil te zien. Gelukkig bracht waarneming.nl uitkomst met zelfs een foto op dezelfde kale boom. Een slechtvalk…
Deze vogel was in Nederland bijna uitgestorven, er waren nog ongeveer 20 broedparen, maar is nu aan een opmerkelijke come-back bezig. Naar schatting zijn er nu ruim 300 broedparen. Bijzonder is dat deze valk tegenwoordig ook broedt in de grote steden van de Randstad.

Het is geen mislukte valk, integendeel het is een waanzinnige atleet die met zo’n 200 km per uur zijn prooi uit de lucht duikt. Toch is ook de wederopstanding van de slechtvalk onderwerp van discussie. Zozeer zelfs dat er een brief geschreven is naar de minister. Dit door de Nederlandse postduiven vereniging, die vindt dat de bescherming van deze vogel het voortbestaan van de sport bedreigt. De wedstrijd duiven vallen ten prooi aan de slechtvalk.
U vermoedt waarschijnlijk aan welke kant ik sta.
In de grote stad zal de slechtvalk toch kiezen voor de vetgemeste duif, die makkelijk van de Dam te plukken is. Maar daarnaast, het is wel een sport de duivensport….die kampioenduiven moeten toch in staat zijn om een slechtvalk te ontlopen. Je haalt op de 110 meter horden toch ook de hordes niet weg als er per ongeluk een atleet over struikelt. En ook bij een concours hippique is het de bedoeling dat het paard de lastige hindernissen weet te nemen.

Ten slotte de pubquiz...…..welke jonkheer ligt begraven op de begraafplaats in Witteveen ???