verhaal 62: Jonkheer

De afgelopen weken was het rustig in Witteveen. De notabelen uit het dorp waren uitgevlogen om weer een dorpsprijs op te halen...of beter een award ditmaal.
Over notabelen gesproken...je kunt niet altijd fietsen, tussendoor wordt er ook wel gelezen. Bijvoorbeeld De levens van Jan Six, een familiegeschiedenis waarin, tot de dag van vandaag een Jan Six aanwezig is. De eerste leefde in de 17e eeuw. Zijn opa was in 1586 met zijn vader Jean uit Frankrijk naar Amsterdam verhuisd, op de vlucht voor de katholieke Spanjaarden. Jean werd steenrijk in de zijdehandel. Onze eerste Jan verwierf zich een plek in de elite. Hij schopte het tot burgemeester. Hij had uiteraard ook vele belangrijke vrinden, niet alleen zakelijke. Joost van den Vondel schreef de verjaargedichten en Rembrandt schilderde de portretten.


Daarnaast natuurlijk bezit van grond en buitenplaatsen, ook om het smerige en drukke Amsterdam in de zomermaanden te ontlopen. Een lapje grond bij het huidige Zwammerdam, een duingebied bij Egmond aan zee. Zo mocht Jan zich heer van Vromade (1666, door koop) en vrijheer van Wimmenum (1679, door koop) noemen.
De titels gingen mee van Jan tot Jan, maar ook de andere zonen en dochters mochten zich Jonkheer dan wel Jonkvrouw noemen.
Komt er niet binnenkort een lapje grond vrij tussen Witteveen de de Broekstreek ??? Jonkheer Joep van Witteveen tot Balinge lijkt me wel wat...

Jan Pieter

Tijdens de lange droge periode afgelopen zomer besloot ik mijn fietstochten vaak met een bezoek aan het kerkhof. Dit om mijn moeder water te geven, althans de plant op haar graf. Met een gieter vol sjouw ik dan over de begraafplaats, indien er een plant staat, krijgen ook de andere bekenden een plons. Zeker de mensen die, op het voetbalveld, nog hebben staan juichen bij alweer een mooie actie mijnerzijds, kunnen rekenen op een extra scheut. Daarnaast heb ik een Hortensia geadopteerd, die stond te verdrogen op een graf van Sarah Soppe een mij onbekende mevrouw, maar wel een mooie naam.

Voor het lezen van de Levens van Jan Six liep ik straal langs een ander graf….onbekend. Maar wie ligt er op de natuurbegraafplaats aan de verkeerde kant van het gras ???...Jawel Jonkheer Jan Pieter Six van Wimmenum. Al sinds 2010 rust hij hier in Witteveen.


Uiteraard was de interesse gewekt en na napluizen blijkt onze Jan Pieter nazaat van die oude burgemeester van Amsterdam.
Meteen weer een reden voor een fietstocht. Op naar Wimmenum….het staat nog wel op de kaart, maar er is geen plaatsnaambordje. Er is wel een prachtig duingebied, heerlijk om te fietsen en te wandelen….de Wimmenummer duinen. De lokale bevolking noemt het gebied nog altijd “de Duinen van Six “. Het is pas in 1992 in publieke handen gekomen, tot die tijd reed de familie Six er nog paard en schoot een konijntje of wat. De provincie betaalde 12 miljoen gulden voor dit gebied van 387 hectare. Maar dan heb je ook wat, een uniek natuurgebied waar ook bijzondere vogels broeden als Wulp, Tapuit en Paapje…..maar die hebben we niet gezien.