verhaal 67: Winterdip

De spiegel in de badkamer moet maar op Marktplaats, zij toont nog slechts grijze en verouderde beelden. De beschuit met hagelslag breekt vlak voor de eerste hap….de korrels stuiteren massaal op de vloer.

Op de fiets een ijszige miezer….wind tegen...waterkou. De neus loopt harder dan je kunt fietsen. Het is pas begin december...de feestdagen...de eindeloze januarimaand...pas eind februari komen de eerste ooievaars weer terug. Waarom doet een mens niet aan een winterslaap ? 

Ondanks het weer en het vroege tijdstip, zit er in het bos een man op een bankje mistroostig voor zich uit te staren…..met deze pechvogel lijkt meer aan de hand dan een gebroken beschuit….een gebroken hart ? Of nog erger bankroet of een ongeneeslijke ziekte. Een half uur later, een ander bankje maar dezelfde pechvogel met dezelfde depressie.

BZOH

Een houtsnip doet de stemming keren…..in het bos, vlak voor mij, vliegt deze bijzondere vogel op. Lang vertrouwt het beest op zijn schutkleur, maar onder mijn ogen koos deze prachtige vogel het hazenpad.

Raar vervolgens de man die over de zandpaden stepte, wel werd deze vreemde vogel daarbij geholpen door twee sledehonden die de step met man op sleeptouw hadden. Wie weet was hij alvast aan het oefenen voor zijn trip naar de Noordpool. Hij groette vriendelijk evenals de man die even verderop ruim baan voor mij maakte….dit met een ongekende beleefdheid. Hij boog voor mij alsof ik Sinterklaas was.

Als hij een hoge hoed op had gehad, was ook deze nog af gegaan. Een dergelijke beleefdheid is uit lang vervlogen tijden.

Mijn gedachten dwaalden weg….ik mijmerde over de oprichting van de BHOS, Bond Herziening Oude Spreekwoorden.

Zeg nou zelf “met de hoed in de hand kom je door het ganse land” is meer iets uit de vorige eeuw. In deze eeuw pas meer “met plastic kaart in de klauw is de wereld van jou”

Het prachtige geluid van een tiental wilde zwanen die overvlogen, trokken mij weer bij de les. Vorig jaar waren er honderden in onze omgeving, maar dit jaar had ik deze wintergasten nog niet gezien. Klaarblijkelijk zijn het late trekkers. Zo is er ook een heel bijzondere late trekker in ons land….in Wageningen is een notenkraker gespot. Een heel bijzondere vogel ook omdat deze grote spreeuw totaal niet bang is voor mensen. Veel vogelaars uit het land dromden naar Wageningen voor een mooi plaatje...hetgeen leidde tot klachten van…..geloof het of niet….studenten. Zij vonden die vele vogelaars zo op de dag voor hun studentenhuis maar niets…….De wereld op zijn kop, vraag dat maar aan de bewoners van een grachtenpand in Utrecht of Leiden.

Alweer afgedwaald….de gedachten gaan op de loop wanneer je lekker met de wind in de rug terug naar Witteveen fietst…..langs de ijsbaan, waar het water al wacht op het ijs dat komen gaat. Thuis een lekker warme kop koffie...geen beschuit, maar met een dikke plak ontbijtkoek waarop een laag echte boter…..hoezo winterdip…..meer een geluksvogel.