verhaal 74) Strandwandeling

De geiten die rondlopen op het heideveld van “De Hoge Stoep” zijn inmiddels gewend aan de grijze fietser. Daar waar ze in het begin, in blinde paniek, de heide op vluchtten, gaan ze tegenwoordig rustig aan de kant als ze de gele mountainbike zien aankomen.

Echter ditmaal was het anders….de geiten bleven midden op het pad staan...pas nadat mijn fiets piepend tot stilstand kwam maakten de beesten plaats. Op één na….maar deze lag op de grond….morsdood…..

In natuurfilms zie je het dergelijke ontroerende scenes ook wel...een kudde olifanten die treuren om een gestorven familielid.

Rouw rond de dood...hoe zit dat bij andere dieren...hoe gaat het bijvoorbeeld bij bijen, waarvan er een boel in een korf zoemen. Of mieren die krioelen in een hoop. Missen deze insecten een soortgenoot ?

Maar goed van een afstand gezien hopen de mensen zich ook op...in China alleen al zijn er 10 steden met meer dan 5 miljoen inwoners. Ook in onze Randstad wonen 6-8 miljoen Nederlanders op één hoop.

Toch wordt ook daar van bijna iedere dode afscheid genomen en vaak is een plakje cake en een kop koffie niet meer voldoende….het afscheid moet ook bijzonder zijn.

Uit welingelichte kringen hoor ik dat de Draegers regelmatig met een gevulde kist op de schouders een laatste strandwandeling maken voordat de kist de oven ingaat. Recent moest er extra personeel komen, omdat er een complete tuin op de deksel van de kist was aangelegd, niet te tillen…. Met tuin en al liet men de kist in het graf afdalen, om vervolgens het leven van de tuinier-zaliger te vieren met een trappistenbier.


Klapekster.

Herfstweer...storm en regen….gelukkig laat de lente zich niet tegenhouden. De bomen lopen uit en het is een komen en gaan van vogels. De wilde zwanen maken zich op voor de trek naar het noorden. Bijzonder is de klapekster die nabij Meppen nog te zien is. Nog even genieten van het mooie Drenthe voordat er weer naar Scandinavië gevlogen wordt.

Onopgemerkt blijft de vogel niet….vanuit diverse auto’s wordt deze fotogenieke vogel, met grote telelenzen, op de korrel genomen.


Opvallend veel ooievaars zijn op de nesten te zien…..er zijn ook weer enkele nieuwe nesten in onze omgeving. Het broedseizoen breekt aan, hoog in de lucht strijden de veldleeuweriken, in een adembenemende vliegshow, om het allermooiste vrouwtje…

In Witteveen zelf dreigt de huizenbubble te barsten. Niet alleen in de particuliere sector is het aantal mezenkasten enorm toegenomen, ook de overheid heeft een groot aantal kasten neergehangen om daarmee indirect de rupsen te bestrijden. De mezen hebben nu keuze genoeg….of een luxe nestkast met patio in de vrije sector...of een eenvoudige exemplaar uit de sociale nestkasten bouw. Het is maar goed dat deze genummerd zijn, zodat de mees zijn kastje nog kan terugvinden. Maar goed mocht er leegstand ontstaan...de insecten hebben het ook moeilijk...mogelijk dat een wesp, een bij of een hommel een kastje kan kraken.