verhaal 75) Theater

Den Haag heeft de Koninklijke Schouwburg, Amsterdam is trots op Carré, maar in Witteveen hebben we de Tille. Stijf uitverkocht waren de twee avonden waarop TOGO het publiek liet genieten van de komische verwikkelingen in een bordeel. Prachtig aangekleed ook...vooral de dames trokken de aandacht.

Het is niet alleen de mens die toneel speelt...met name in het voorjaar spelen ook de vogels een prachtig spel. Anders dan bij TOGO, springen de mannetjes in het oog. De borst van de roodborst in nog roder dan anders en de mannetjesvink lijkt nog het meest op Togo-Dolly.

De vogels maken er een musical van, ze zingen er bij...het is met name in de ochtend en avond dat een meerstemmig concert te horen is. Ook de ooievaars in Witteveen proberen mee te doen….maar zij moeten nog oefenen, ze komen niet verder dan luid klepperen op de de lichtmast van de ijsbaan….trouwens nu het water daar weg is zal er ook wel weer wat eten te vinden zijn.

Het voorjaar is ook de tijd van de bloembollen….eerst de sneeuwklokjes en dan de hyacint, tulp en narcis. Op de fiets verbaas ik mij vooral over de verdwaalde narcissen die je op de meest vreemde plekken tegenkomt. Ergens in de berm, langs een sloot of midden in het bos. De bloembol is er niet uit zichzelf gekomen...hoe dan wel ?

Windhandel

Van de bloembollen weten we, dat ze uit AZIË komen, de eerste is neergezet in de Botanische tuin in Leiden….al snel werd de bloembol een hebbeding voor de rijken...er ontstond een levendige handel. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. Uiteraard ging dit goed fout. De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerst beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis. De bollenrazernij doet denken aan de bitcoin rage, ook nu wordt er grote waarde toegedicht aan iets ongrijpbaars, gemaakt door computers.

Hoewel….tot laat in de vorige eeuw (1971) was ons geld gekoppeld aan de waarde van het goud...De gouden Standaard… Daarna werd het allemaal veel onduidelijker...je had harde guldens en marken en zwakke peseta’s en lires…..En nu euro’s...gebaseerd op afspraken, waarbij als we het nodig vinden er door de centrale bank een heleboel worden bijgemaakt en terloops wat landen worden gered ….misschien net zo ongrijpbaar als de bloembol of de bitcoin….mijmerde ik op de fiets.

Net voordat ik het financieel stelsel dacht te begrijpen, werd ik aangehouden door twee dames...door een onhandige actie was de auto in de berm vast komen te zitten. Ze vroegen mij of ik sterk was...uiteraard...maar niet sterk genoeg om het vastgelopen mobiel uit de modder te duwen. Typisch iets voor een vrouw….verontschuldigde een dame zich….ach dat had mij ook kunnen overkomen was mijn antwoord...ik ken mijn rijvaardigheden….Ik sprong weer op de fiets….de mountainbike had geen enkele moeite met de modder….