verhaal 78: Bloemenzee

Vogels brachten ons veel gezegden….positieve zoals het uitvliegen van de kinderen na de opvoeding. Negatief is het vanzelfsprekende….je snavel houden.

Eenvoudig, maar met veel betekenis is kippenvel. Van geluk als de aanvoerder de beker of schaal omhoog tilt, krijg je kippenvel…..De melancholische klanken van je lievelingsliedje geven je kippenvel.

Altijd krijg ik kippenvel na een fietstocht, als ik het kamp Westerbork betreed. Het onbeschrijfelijke leed dat daar is doorstaan, laten de rillingen over de rug lopen. Alleen al uit dit kamp zijn 107.000 mensen afgevoerd en maar een handvol levend teruggekomen.

Op dodenherdenking moet ik daarnaast ook aan de oorlogsverhalen uit de familie denken. Het ooggetuige verslag van het bombardement van het Bezuidenhout (Den Haag). Mijn vader over zijn avontuurlijke vlucht uit Duitsland. Eenmaal thuisgekomen had Pa nog even tijd om mijn moeder te versieren alvorens hij twee jaar lang aan de andere kant van de wereld Indië moest verdedigen.

De (sociale) media staan bol van onzekerheid onrechtvaardigheid en de chaos in onze tijd…. Enige relativering is op zijn plaats, voordat we onszelf gek maken door twittertieners.

Paardenbloem

Op het kampterrein staan dit jaar bijzonder veel lupines...over een week of twee/drie als de lupine in bloei komt, maar weer die kant uit om te kijken hoe deze prachtige paarse bloemen ruzie zoeken met het verleden.

Nu al bloeit het heerlijk geurende koolzaad, de gedachten dwalen naar de bloembollen in het nieuws, negatief omdat ze een grote plons gif naar hun bol krijgen. Als ze dan uiteindelijk in bloei staan worden ze vervolgens ook nog eens vertrapt door de toerist uit China om een selfie te maken.

Zelf vind ik koolzaad of fluitenkruid veel mooier dan de plastic ogende tulpen, die strak in het gelid op het veld staan. Daarnaast is koolzaad ook een mooie verstop plek, zo sprong er laatst een ree vanuit een koolzaadveld zomaar het bospad op…. hazen en konijnen zoeken er ook hun toevlucht.

Het mooist echter vind ik een grasland vol paardenbloemen. Kunnen we de bloembollen niet inruilen voor mooie groenbemesters als koolzaad en phacelia, afgewisseld met weilanden vol boterbloem en paardenbloem. De insecten en in hun spoor de vogels zullen ons dankbaar zijn.

Het moet voor de reclamejongens en meisjes van het toerisme niet moeilijk zijn om aan de Chinese toerist uit te leggen hoe mooi en uniek deze velden zijn. Als je miljoenen toeristen naar Volendam krijgt...een triestere plek is er niet...dan moet dat voor de velden met oerbloemen zeker kunnen. Ik heb alvast een sterk argument….

Het bijgeloof in China en omstreken is algemeen bekend….het ivoor, de tijgerbotten en de tonderzwam (verhaal 19), het geeft allemaal buitenaardse krachten. Welnu….de paardenbloem wordt na het zonnige geel ook nog eens prachtig grijs. We weten allemaal, al sinds onze kindertijd, dat als je de pluisjes in een puf allemaal van de steel blaast je een wens mag doen...die ook nog eens uitkomt……