verhaal 9: Darwin in Witteveen

Darwin in Witteveen

What is in a name

Vogels in allerlei maten en soorten en binnen elke soort weer een onder-soort. Bij de naamgeving kan je zien dat de bioloog van dienst veelal een man was. Vaak werd als eerste naar de borsten gekeken. Heeft het vogeltje een rode borst, dan is het een huis tuin en keuken vogeltje. Heeft het een blauwe borst dan weet het ook nu nog alle verrekijkers op zich gericht. Zoals de paparazzi hun camera’s richtten op de voorkant van Marilyn Monroe, Pamela Anderson of Kim Kardashian, om maar eens in vogelvlucht langs de recente borst-historie te vliegen.

Blauwborst

Kleur is sowieso belangrijk in de naam. Zo heb je de groene- en de zwarte specht en bij teveel kleuren voor één naam noem je het beest gewoon een bonte specht.

Daar heb je in Witteveen dan weer een grote en een kleine van en recent blijkt dat ook de middelste bonte specht inmiddels in Drenthe is gesignaleerd.

De Nederlandse bioloog is bij de naamgeving niet altijd gelukkig. Zo heb ik thuis de kerkuil nog nooit gezien, maar ik ken een aantal schuren in Witteveen waar deze uil nestelt. De Engelsen doen het beter en noemen het beest een barn owl (=schuur uil).

Nog erger maakt de Nederlander het met het ijsvogeltje. Als er één beestje niet van ijs houdt dan is het de ijsvogel, die massaal sterft als het wat langer vriest. Nee dit vogeltje stort zich het liefst van een tak boven het Linthorst Homan kanaal om een nietsvermoedende stekelbaars uit het water te grijpen. Ook daar doen de Engelsen het veel beter en noemen het een Kingfisher.

In de naam komt ook vaak de favoriete plek van de vogel naar voren. Een veld leeuwerik voelt zich op het gemak in het veld en een boomleeuwerik….U begrijpt het.

Ook de plek van herkomst is vaak in de naam terug te vinden. Zo heb je een Canadese gans, een Afrikaanse houtduif en een Europese kanarie.

De vogel, in allerlei maten en soorten, is een schoolvoorbeeld van het aanpassingsvermogen in de natuur.

Survival of the fittest

Dit vermogen biedt ons als dorp de kans om ook onder biologen en andere vogelliefhebbers wereldberoemd te worden. De enorme verandering, die ons dorp nu regelmatig wakker schudt, biedt kansen voor onze doodgewone vogels. De meeste kans geef ik daarbij de mus. Gewoon de brutale mus, die er als de kippen bij is om de kruimels uit onze tuinen te eten en als het moet een broodkorst uit onze handen.

De mus lijkt bij uitstek in staat om de restjes harde worst of ander gemorste hartigheid op te ruimen. Vaak blijft er genoeg voedsel op het voetbalveld liggen na de derde helft of een barbecue. De zwaluw die al langs het voetbalveld nestelt lust alleen maar insecten, dat is geen concurrent. Nu is er een ondersoort, de grasmus die zich al thuis voelt op het gras. Het is dus voor deze soort nog maar een kleine stap om zich verder te ontwikkelen tot…….Witteveense kunstgrasmus.