verhaal 81: Krentenbollen

Rekenen..een mannending, althans ik ken geen vrouw, die het leuk vindt om met getallen te spelen. Sommige mannen gaan er ver in...geboortedata, telefoonnummers of postcodes van alle bekenden worden feilloos opgedreund.

Zelf stoei ik graag met getallen, als er tijdens het fietsen minder te beleven is. Een onzinnig voorbeeld….Bakker Schepers bakt dagelijks 300 krentenbollen…1800 per week, dat zijn er meer dan 9000 per jaar. Nu zijn er ongeveer 160 echte bakkers in Nederland….dus jaarlijks bakken zij dan bijna 15 miljoen lekkere bollen.

 
Op het moment dat ik vervolgens het aantal gebruikte krenten wil bepalen, trekt het gebral van een koppel nijlganzen mijn aandacht. De jaren dat ik nu verhalen schrijf is het aantal van deze mooie nepeenden schrikbarend toegenomen, opeten die beesten. Ook struikel je tegenwoordig over de ooievaars….misschien de nesten maar gaan leeghalen...in de middeleeuwen bakten men al een eiber-ei als lekkernij.

Maar de meeste diersoorten gaan hard achteruit stond groot in het nieuws. Voor weidevogels geldt dit zeker…. Ooievaar, vos, ploeg, kraai, kat , ...vijanden in overvloed..een verloren strijd ??

Nog een voorbeeld, de terugloop van insecten, de troetelbij voorop. Maar geldt dit ook voor de kwelgeesten als horzel en mug ? Mijn steekproef zegt van wel. Opvallend vorig jaar was de afwezigheid van horzels bij het zwemmen in het meer...ook recent lieten de muggen, anders dan normaal, verstek gaan tijdens Koningsnacht en bedrijvenvoetbal. De neefjes zijn er weliswaar nog wel, maar veel minder. Binnenkort langs de Action om een wissellijstje te kopen. Als je met de pantoffel de laatste mug tot bloedvlek hebt geslagen op het slaapkamerbehang, kan je dit familielid inlijsten en als kunstwerk aan de muur laten hangen. Wordt geld waard.

Hoe verder

Klimaatverandering ….als er eens een provincie in Bangladesh wegspoelt is het ver van mijn bed….als een havenstad in Mozambique weggeblazen wordt...ach...maar nu krijgen wíj te maken met heftige stortbuien, die de fietspaden in het bos gaan blokkeren...Het wordt een serieus probleem.

 

Sombere wetenschappers stellen zelfs, dat de mensheid met hoge snelheid richting een betonnen muur rijdt, niet meer in staat het ongeluk te voorkomen. In 1972 kocht ik het rapport van de club van Rome, mijn eerste boek op ongebleekt wc papier, hierin werd de rampspoed al aangekondigd. Vele jaren, vliegreizen en kilometers later blijkt, dat wij niet in staat zijn de olietanker bij te sturen.

Een bedreiging, zeker voor de kinderen / kleinkinderen die nog vrolijk lachend op de foto staan, als ze verwend worden op het voetbalveld in Witteveen.

Of kunnen we het tij keren en hoe…...het is een mondiaal probleem, met nog miljarden mensen die een leven willen zoals wij jaren hebben geleefd.

Misschien moet Onze Lieve Heer maar ingrijpen. Maar kan Hij/Zij de hele schepping vanaf de oerknal overzien, met zijn miljarden melkwegstelsels…..valt het Hem/Haar op dat een kleine krent in een van de vele bollen aan het bederven is ?