Terwijl de geleerden het hoofd breken over de oorzaken van klimaatverandering wereldwijd, zien we ook landelijk en zelfs regionaal grote klimaat verschillen ontstaan. Kijk naar de recente droogte, in Utrecht en de Randstad voldoende water, terwijl wij in het noord-oosten lange tijd met smart op een bui moesten wachten. En nog verder ingezoomed...in juli stonden de kelders in Assen onder water en de wegen in Coevorden blank, terwijl het in Witteveen maar wat rommelde in de verte, de buien bereikten ons dorp niet. Oorzaak mogelijk het Witteveens-hoog, een lokaal hogedruk gebiedje onstaan door de positieve golven veroorzaakt door de vele prijzen en de grootse feesten. Het noodweer dat nog wel Drenthe weet te bereiken wordt door dit hoog afgebogen om in Assen dan wel Coevorden voor wateroverlast te zorgen. Pas nadat de meeste Witteveners met hun positieve energie naar de vakantie bestemming vertrokken, weten de regenbuien ons dorp weer te bereiken. Gelukkig voor onze boeren die voor het tweede jaar op rij zich een hernia moesten sjouwen om de gewassen nat te houden.
Omscholing
Qua vogels is het in ons dorp een goed jaar. Verassend veel soorten zijn te zien, wat dacht U van de groenling, het roodstaartje en de groene- en zwarte specht die in ons dorp te zien zijn. De grauwe vliegenvanger en de grote bonte specht zijn zelfs opvallend vaak te zien.
Misschien kunnen we de evolutie een handje helpen en deze vogels omscholen….want ondanks de terugloop van insecten hebben we twee plagen….de processierups en de wesp. Welnu, de atletische bonte vliegnvanger moet in staat zijn om niet alleen vliegen, maar ook wespen uit de lucht te plukken. De bonte specht kan vast meer rupsen eten dan een klein koolmeesje. Hoezo...prikkelend eten, ook wij mensen zijn sinds de jaren 60 van de vorige eeuw omgeschakeld van AVG (aardappel, vlees, groente) naar de meest exotische gerechten, die niet heet genoeg kunnen zijn.
Op de fietstochten door de omgeving een klein drama bij het ooievaarsnest in het moeras bij Gees. De drie kuikens, probeerden door hoog op te springen en met de vleugels te klappen, het vliegen onder de knie te krijgen.Waarschijnlijk kon de dode verdroogde boom dit geweld niet aan en is middendoor gebroken.
Helaas heb ik dit ongeluk niet mogen aanschouwen, maar op een morgen liepen de drie puber eibers met hun ouders verdwaasd rond de afgetopte boom. Nog een enkele week bleven ze daar gezamenlijk lopen, totdat de jonkies het vliegen alsnog leerden. Regelmatig zat een ouder op de stomp van de boom de schade op te meten…….hoe moet dit volgend jaar na de wintertrek...een nieuw nest bouwen ?
Het is te hopen beste Witteveners, dat bij thuiskomst Uw huis de zomer wel goed heeft doorstaan, zodat we ook dit jaar vol aan de slag kunnen om weer een Witteveens hoog te bouwen.