verhaal 88: Bruin

Als groen de kleur is van de lente, dan kleurt de herfst in vele tinten bruin. Niet alleen de boombladeren maar ook de vruchten als hazelnoot en beukennoot. Het allermooiste bruin is de glanzende kastanje. Vele jaren terug, als bendelid in de grote stad, verdedigden wij de enige kastanjeboom in de buurt. Het ging wel niet zo ruig als tegenwoordig, lees over de steekpartijen in Rotterdam-Zuid, maar wij waren trots op onze bruine diamanten. Eenmaal in Witteveen keek ik met open mond naar de bolderwagens vol kastanjes, die de jeugd verzamelde. Ik wist meteen...een goede keuze, die emigratie. Toen wist ik nog niet eens, dat je sommige kastanjes ook nog kunt eten. Na veel werk veranderen tamme kastanjes namelijk in Crème de Marrons, een naam die recht doet aan de overheerlijke smaak van de kastanjepuree. Een traktatie bijvoorbeeld op een taart en onder de slagroom.

Hoe groter de kastanje, des te minder werk, dus vorig jaar blij na de ontdekking van enkele bomen met extra grote vruchten op de heide van de Hoge Stoep. Ook dit jaar weer op de fiets naar het bruine goud...maar klein leed !! Er lagen volop lege stekelige schalen onder de bomen, maar er was geen kastanje meer te vinden. De geiten die daar inmiddels grazen blijken de Marrons ook zonder slagroom lekker te vinden.

Pit

Nog meer klein leed, de pit is verdwenen, zeker niet uit mij, maar uit de druif. ....Heerlijk zijn de druiven in de herfst. Bijvoorbeeld de muskaatdruiven, grote trossen met druiven, bijna zo groot als pruimen, vol sap en zoet als nectar. Echter druiven zijn tegenwoordig het hele jaar rond te koop bij de supermarkt, in een klein plastic bakje liggen pitloze knikkertjes...flauwe waterbolletjes. Wij als consument schijnen het ontbreken van de pit op prijs te stellen….Echter lees over de voedingswaarde van druivenpitten, onovertroffen!! Daarnaast houden de pitten de stoel lekker aan de gang.

De echte pittige druif is veelal alleen nog te koop bij de gespecialiseerde groentekraam op de markt. Gelukkig is er op donderdag een markt in Hoogeveen, naast de haring (met ui) en de boerenkaas, in de herfst ook enkele kilo´s druif in de fietstas en weer terug naar huis. Groot geluk...een prachtige route langs de hei en over het Mantingerzand.

Half oktober in de laatste warme zonnestralen lag een heuse adder zich te warmen op het asfalt. Ik besloot een giftige beet te riskeren en te stoppen...De slang was de redelijkheid zelve. Zij gaf aan niet te bijten als ik zo vriendelijk was om die mooie naaktfoto van haar in de krant te zetten...bij deze, ik kon echter niet beloven dat zij zo schaars gekleed op de cover zou komen, daar gaat de hoofdredactie over.. Maar mooi was ze, prachtige bruine kleuren.

Eenmaal thuis nagenieten onder het genot van wat druiven, een trappist en een groot stuk kastanjetaart...een bruin leven. Ook de volgende morgen is de kleur nog niet veranderd, wanneer de restanten van het goede leven met groot gemak de weg naar het riool vinden.