verhaal 90: November

Bijna is ook de herfst alweer voorbij. De allerlaatste bladeren geel aan de boom of op het fietspad. Op mogelijk de laatste mooie dag van 2019 naar 2e Exloërmond alwaar onze Boys moesten voetballen. De toeschouwer naast mij was onpartijdig...onze discussie over een uitbal brak het ijs voor een gesprek. Of wij op de fiets waren ??...hij fietste vroeger ook vaak met zijn vrouw. Zijn vrouw was hij een jaar geleden verloren...zijn zoon, 41 nog maar, het jaar ervoor. Nu bezocht hij wedstrijden van clubs uit de buurt, je moet toch wat...Hij was keeper geweest en had hoog gespeeld. We keuvelden wat over Ajax, de winst van onze Boys en de fietsroute...bijna schuldig voelde ik mij...met mijn vrouw naast mij en mijn zoon op het veld. Hij in de winter van zijn leven...ik op een mooie herfstdag.

Ook eenzaam leek de vrouw; voor liefst 90 euro rekende zij af bij de Welkoop in Westerbork. Allemaal spulletjes om de vogels de winter door te helpen…. Vetbollen, een krans met granen en zaden...leuke poppetjes aangekleed met pinda´s.

Is het mijn November gevoel als ik een verhaal bedenk over een te vroeg overleden man, die haar wel met een ruim pensioen maar zonder aanspraak achterliet. De kinderen in de Randstad, enige aanspraak de koolmezen in het vogelhuis….. verzonnen ??

Zo klopt het verhaal over de varkens van de Garminger Bioboer uit de vorige column ook niet. De varkens in de modder komen uit Valthe, een andere boer laat deze zwijnen de aardappelresten uit de akker wroeten. Zo hoeft er geen gif gespoten te worden. Voor een lekker stukje varkensvlees voor Kerstmis moet je in Valthe zijn, alwaar ze ook je overtollige eikels voor 15 cent een kilo opkopen…..lezersvraag...hoeveel eikels kost een varkensrollade.

Waarneming

Deze herfst ook tijdlang dagelijks een prachtige eekhoorn in de tuin…..totdat het beestje werd gemist in de lindeboom. De website waarneming.nl bood uitkomst. Blijkbaar was mijn bruine vriend, op weg naar de verkeerde kant van de Kanweg, platgereden.

 

Toch goed nieuws, rond de Tille waren recent twee eekhoorns druk in de weer. Terwijl ik genoot van het spektakel huppelde een derde knaagdier mijn ooghoeken binnen...uniek… uiteraard bleef ik kijken naar deze kudde eekhoorntjes….wat dacht U ? Ook een vierde meldde zich in de bomen boven ons dorpshuis. Misschien met zijn vieren op weg om een klaverjasje te leggen in de dorpshuiskamer….

Sint in aantocht….strooigoed ligt reeds sinds de vakantie in de winkel...ook kerstmis is al lang zichtbaar in reclame en etalages...commercieel belang ??? ...nee hoor gewoon aanpassing aan de opwarming van de aarde…

Bij de grauwe vliegenvanger, een trekvogeltje, is dit ontdekt...de vogelvrouwtjes zijn in twintig jaar gemiddeld elf dagen eerder eieren gaan leggen.

Dit evolutionaire antwoord op klimaatverandering komt, volgens de wetenschappers, waarschijnlijk door natuurlijke selectie. Als vogels die vroeger aankomen meer jongen voortbrengen dan laatkomers, zijn er in een volgende generatie meer vogels die vroeg aankomen….logisch toch ??

Conclusie beste lezer, als U met kerstmis al lentekriebels voelt, zit het wel goed met Uw nageslacht…..