verhaal 91: Vincent

Zweeloo – Nieuw Amsterdam is bijna net zo ver als van Witteveen naar het Van Gogh huis.

Vincent deed het lopend, wij pakten uiteraard de fiets naar Nieuw Amsterdam, een leuk uitje op een zondag zonder voetbal.

Een zonderling die Vincent...Na een onmogelijke scharrel met een hoer in Den Haag, logeerde hij, in 1883, een paar maanden in Drenthe. Wereldvreemd, eenzaam, vies was hij; een zwerver.

Ook later deed hij rare dingen, sneed zijn oor af, terwijl in die tijd de herrie van bladblazers nog ontbrak. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord. Wel kon hij aardig schilderen, hoewel men dat niet meteen door had.

Nu wel !!! het Museumplein in het echte Amsterdam staat vol toeristen van heinde en verre om naar de kunst te komen kijken. Niet alleen Van Gogh, maar ook Rembrandt en Vermeer trekken hordes…

Met een museumjaarkaart kom je overal...bij ons bezoek aan ´s lands hoofdstad waren de blazen overvol, een goede reden om even het Rijksmuseum binnen te wippen. Na het toiletbezoek langs de hoogtepunten, de Nachtwacht en het Melkmeisje. Veel zag je niet, het zicht werd belemmerd door vele mobieltjes, het thuisfront moest weten dat juist dit kunstwerk de moeite van de reis waard was. Echter op internet in HD, zie je de kunst veel beter.

Cadeau´s

Vincent had het al te voet in de gaten, maar ook op de fiets is Drenthe prachtig daarvoor hoef je niet naar het museum, met geluid en geur heb je twee extra zintuigen om te prikkelen.

Nu is er uiteraard in Drenthe veel veranderd sinds Van Gogh hier rondzwierf. Sommige stukken zijn vaak van functie veranderd zeker in de buurt van Witteveen. Een afwisseling in de tijd van veen, landbouwgrond, hei en bos.

De grote plas is ontstaan door zandafgraving voor de autoweg, waarvan het traject tussen Zweeloo en Westerbork pas in 1975 geopend werd. Inmiddels razen er >10.000 voertuigen per dag over het asfalt….leuk om te weten toch ?

Ook liggen er uitmuntende fietspaden, zodat je op de fiets door het bos naar Assen kunt peddelen. Komt goed uit, er is een extra reden om de tweewieler te beklimmen en naar het museum in onze hoofdstad te gaan. Niet alleen zijn de toiletten er heerlijk schoon, maar er is een tweede schilderij van Vincent aangeschaft, dat binnenkort bewonderd kan worden.

In 1883 had je al pakjesavond, tegenwoordig staat Sinterklaas niet meer alleen. Het is bijna iedere week feest. Uit alle windstreken worden nieuwe redenen aangedragen. Vorige eeuw namen we de kerst al over van de Amerikanen. Nu ook gevolgd door black Friday. Daarnaast het Suikerfeest vanuit het Midden Oosten ook met cadeau´s. Enkele weken geleden deden ook de Chinezen een duit in het zakje...11/11. Hier is het St. Maarten, maar de Chinezen zien in de vier 1-tjes een reden om cadeautjes aan zichzelf te geven op singles day.

Als Vincent nog had geleefd...was hij, eenzaam als hij was, blij geweest om zichzelf een landschapje aan de muur cadeau te doen….of zag ook hij de aarde zuchten ??