020

De halsbandparkiet is vooral in de Randstad steden veelvuldig te zien, op de fiets door het Vondelpark vlogen hele groepen. Net als bij de nijlgans is deze, weliswaar prachtige, vogel hier ongewenst. Ze maken kabaal, vreten het fruit aan en verjagen de eigen vogels als boomklever en specht. De beestjes horen gewoon in de tropen.

Ook op andere vlakken lijkt de hoofdstad steeds meer op een bananenrepubliek. Drugshandel en schietpartijen zijn er aan de orde van de dag. Op de koperen naambordjes van prachtige grachtenpanden staan vaak namen die eindigen op ...Holding B.V. of ….Invest B.V.. Dekmantels voor louche termijnhandel of witwassen ??

Neemt niet weg dat onze hoofdstad ook een prachtige stad is, de unieke grachtengordel is weliswaar heel druk, maar een avontuur om over te fietsen, veel gevaarlijker dan in de modder. De typische jaren 20-30 bouwstijl terug te vinden in plan Berlage of museum het Schip, ook bijzonder bij ieder bezoek.

Er zijn veel mooie steden in ons land voor een kort bezoek, Haarlem, Leiden Alkmaar…..

Af en toe even de drukte van de stad opzoeken om vervolgens weer op adem te komen in Witteveen. Hier geen fietsfile´s zodat, onder het monotone geruis van de fietsbanden, tijd, ruimte en plaats in het hoofd weer een eigen leven kunnen leiden.

Gemiste kansen (2).

Terug naar Utrecht, mijn eerste scriptie ….onderwerp koffie. Geschreven net op het moment dat er in Brazilië een uitzonderlijke nachtvorst was. Dodelijk voor koffieplanten, terwijl Brazilië, destijds zeker, veruit de grootste koffieproducent was. Op mijn advies vulden mijn ouders twee planken met Suprakoffie, het favoriete merk van mijn ouders gebrand door de lokale koffieboer. Toen kostte een pak nog twee gulden, enkele maanden later moest er 7 gulden voor dit pakje zwarte goud worden neergelegd.

Stel ik had met mijn voorkennis al ons familiekapitaal omgezet in koffie, had vervolgens de smaak van de termijnhandel te pakken gekregen...dan was ik nu, ondanks het bescheiden startkapitaal, schathemelrijk geweest. Uiteraard met één Rolex om - en 3 topmodellen aan de arm. Een Lamborghini als favoriet vervoermiddel en een koperen naamplaat aan mijn eigen grachtenpand.

Gelukkig ?...was de weelde draagbaar of was ook ik afgegleden in een wereld die nu niet de mijne is ?

Rijkdom is veelal ook een ziekte nog besmettelijker dan het Corona virus. Een ongeneeslijk onvermogen tot tevredenheid. Verlangen naar steeds meer….een arm vol horloges, een helikopter om de files te mijden en een zeewaardig jacht in de eigen gracht.

Overigens met een mountainbike, mijn favoriete vervoermiddel nú om files te vermijden, val je minder hard dan met een helikopter, zo blijkt uit het ongeluk van die andere topbasketballer.

Ook gelukkig geen eigen skybox in de Arena, tussen allerlei kickboksers, platte artiesten en crimineel volk, om naar de verkeerde club te kijken.

Af en toe naar de stad, maar verder lekker in de eerste warme zonnestralen naar de Witteveense Boy´s (m/v) kijken. Genieten van de lach van de Groene Specht die door het dorp schalt. Tevreden thuiskomen na weer een mooi fietstocht. Veel rijker kan je niet zijn.