verhaal 151: Kunst

Een wereld van verschil of je Witteveen binnen fietst of een willekeurig dorpje in Italië. De dorpjes in Italië ademen het verleden en zeker op het platteland lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Uniform ook, de zwarte dakpan bijvoorbeeld, is er nog niet uitgevonden. Jammer dat in Witteveen op veel karakteristieke huizen de rode pan heeft moeten wijken, dit is uiteraard een persoonlijke mening. Echter kijk naar de nieuwste wijk in Beilen, een wijk vrij van regels, waarbij elke bewoner denkt in het mooiste huis van de wijk te wonen. Maar helaas hebben de buren, waar het zicht op is, de plank lelijk mis geslagen. Het algemene beeld doet meer denken aan een woonwagenkamp dan een harmonieuze woonwijk als Nagtegaal of Hooimaveld (Westerbork).

Centraal in het Italiaanse dorp uiteraard de middeleeuwse kerk. Dan is het behelpen in Witteveen, van de twee oorspronkelijke gebedshuisjes rest slechts één kapelletje. Een vraag voor de inburgeringscursus: ¨waar stond de tweede kerk van Witteveen¨.

Elke eeuwenoude kerk is verder vrij toegankelijk en eenmaal binnen wemelt het van de middeleeuwse kunst. Maria met Jezus op de arm gemaakt door een leerling van Michelangelo, Christus aan het kruis door de vermoedelijke leermeester van Da Vinci…..ga zo maar door. Centraal in het godshuis staat de biechtstoel, waar je op een bel kunt drukken, waarna de dienstdoende priester aantreedt, om je zonden als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

In Witteveen woont God al jaren niet meer in het kapelletje, vooraf wordt dit aan de bezoeker gemeld. Als per ongeluk de deur niet op slot is en men toch binnenstapt hangt er een waardeloos schilderij aan de m
uur. De enige geestelijke aanwezig, een Trappist, zit in de fles en is niet in staat om je vergiffenis te geven.

Florence

Omdat het oudste en wellicht mooiste museum van de wereld in Florence is, een bezoek gebracht aan het Uffizi museum. Ooit van een eerder bezoek afgezien vanwege de ellenlange rijen bezoekers, maar sinds Corona werkt vrijwel elk attractie met tijdsloten, je kunt je kaartje en tijdstip online regelen.

Dit betekende niet dat het er rustig was, een toeristenhel. Bejaarden, schoolreisjes, Engelsen, pubermeisjes in gescheurde spijkerbroeken….alles liep in file langs de wereldberoemde kunstwerken. Wat is dan mooier, de Medusa van Carvaggio tussen vele zwetende lichamen of het middeleeuwse schilderij in een kerkje van een verlaten dorpje.

Wij hebben recent ook een schilderijtje aangeschaft, de vaandeldrager van Rembrandt. Omdat ik het niet alleen kon betalen, het werkje kostte 175 miljoen, hebben we het met zijn allen gekocht. Voor ongeveer 10 euro per Nederlander hebben we een schilderij, dat nu op tournee is. Vanaf 2 augustus een maand lang te zien in Assen. Moet je nog wel betalen om je eigen schilderij te bekijken en achter in de rij aansluiten.

Wat maakt kunst uniek, is schoonheid uit te drukken in geld(Jekkers) ? Of is de kunsthandel ook een soort windhandel, zoals in de Gouden Eeuw de tulpenbol en nu de crypto munten.

We moesten opbieden tegen oligarchen en oliesjeiks die naast een megajachtje ook een Rembrandtje willen.