verhaal 71: wit

Kijk uit in de bocht !!! waarschuwde een wandelaar mij voor de winterse gladheid. Jammer dat hij niet een paar bochten eerder stond, want daar ging ik wél onderuit in een, op het oog, risicoloze bocht. Beginnersfout, maar ook beginnersgeluk, want ondanks de vrij hoge snelheid was er geen schade, niet aan fiets noch aan de bestuurder.

De wereld werd vorige week nog witter….de fiets bleef op stal, de trappist kwam op tafel en de voeten in de vensterbank. Voor het raam op de vogelvoederplek een drukte van belang, de vogels trokken zich niets aan van de monnik achter het raam.. Plots echter een wilde chaotische vlucht en er restte slechts eenzaam en alleen een merel stokstijf..en..doodstil.

 

In de bomen rond het grasveld was een buizerd geland. De merel dacht misschien, door niet te bewegen, ook niet op te vallen..Een vrouwtje waarschijnlijk…niet blond, maar wel naïef die zwarte merel in de witte sneeuw. Een minuut of vijf bleef de situatie onveranderd, toen de anticlimax: de buizerd vloog weg en de merel ging weer door met haar diner.

Strontvlieg..

De sneeuw was ook weer heel snel verdwenen, de aangekondigde horrorwinter is uitgebleven. Het enige wit dat nog wél te zien is, zijn resten toiletpapier, vooral aan de bosrand bij het oversteken van een asfaltweg. Voor een passant in hoge nood een prima plek om daar fluks zijn of haar behoefte te doen. Doortrekken is er niet bij daar in de open lucht.

Alweer een rare gedachtekronkel op de fiets, maar het wc-papier deed mij denken aan belangrijk wetenschappelijk nieuws dat onlangs bekend werd.

Mogelijk grootste landbouwdoorbraak in tijden:

40 procent meer opbrengst uit gewassen

 

kopte de Volkskrant op 4 januari…. Planten zijn inefficiënt en kunnen, na wat genetisch gemanipuleer wel tot 40% meer produceren en veel sneller groeien als ze beter met hun CO2 zouden omgaan. In een laboratorium aan de Universiteit van Illinois is dit, bij een tabaksplant, al gelukt. Even wat genen rechtzetten en hup….een superoogst extra per jaar. Maar waarom beginnen die geleerden uitgerekend met tabak…als niet-roker adviseer ik toch het met hop of gerst te proberen.

Nu de beloofde gedachtekronkel….ik ben geen echte wetenschapper, maar voor mij is het oud nieuws dat levende wezens efficiënter kunnen omgaan met voedingsstoffen. Dan doel ik niet op het eten dat we massaal weggooien…..nee ook onze eigen darmen kunnen veel beter.

Ooit in de vorige eeuw op reis scharrelde een varken iedere morgen steevast achter mij aan. Dit om na de grote boodschap de resten van de vorige dag, smakelijk te verorberen, inclusief wc-papier. Van mijn stront kon het beest nog best wel een speklapje maken. En jawel ook de mensenstront in het bos is eerder verdwenen dan het papier….larven, kevers en strontvliegen tanken op de bruine hoop weer nieuwe energie.

 

Tijd om ook wat menselijke genen recht te zetten ??? Betekent dan wel, dat als je niet te dik wilt worden, je 40 % minder appeltaart met slagroom kunt eten….