verhaal 174: Passaat

Bij aardrijkskunde les op school leerde je, dat Nederland ook overzeese gebiedsdelen kent, zoals de bovenwindse- en benedenwindse eilanden. De benaming verwijst naar de ligging ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden. De wind waait er vrijwel altijd uit dezelfde richting, zodat zelfs de bomen er met de wind mee groeien .

Hoe lang duurt het voordat de overgebleven eiken aan de Kanweg allemaal naar Nieuw-Balinge gaan wijzen ? Ook in Nederland lijkt inmiddels een Noordoost passaat te waaien. Dag in dag uit een straffe wind uit de zelfde hoek, met ook strak blauwe luchten. In de verte tussen de stofwolken zie je vaag een trekker rijden. Een fietstocht begint meestal tegen de wind in door de bossen, dan terug naar Witteveen lekker de wind in de rug.

Vanwege de windrichting opvallend vaak naar het noorden, vlakbij Kamp Westerbork een ditmaal vrolijk verhaal. Want een beverfamilie heeft er een burcht gebouwd en wel onder het fietspad door. Je kunt er onwaarschijnlijk dichtbij komen, maar inmiddels heeft Staatsbosbeheer de weg afgezet. Echter de Nederlander blijft ongehoorzaam, recent gaf een leerkracht het goede voorbeeld, met de hele schoolklas achter zich kroop hij onder het lint door. Toegegeven, ook ik kan soms de verleiding niet weerstaan om even te gaan kijken.

Er zou meer gehandhaafd moeten worden, niet alleen voor dergelijke kleine overtredingen, maar in het algemeen. De boetes wel inkomensafhankelijk maken, helpt om de financiële scheefgroei wat te beperken.

Over inkomensverschillen gesproken. Benzema, is weliswaar op leeftijd, maar een goeie voetballer. Zal ongeveer 100 keer zo goed kunnen voetballen als Uw columnist, die ook inmiddels op leeftijd is. Omgerekend, als hij 600 miljoen kan beuren voor een paar jaar voetballen in de Sahara, dan is mijn straatwaarde ongeveer 6 miljoen. Maar goed de sjeiks kunnen zeuren wat ze willen, vertrekken uit Witteveen doe ik niet.

Bermbloei

Vorig jaar zagen we bussen vol Aziatische toeristen stoppen bij de velden vol prachtige klaprozen in Toscane, mooi gehurkt tussen de bloemenpracht, de foto´s werden direct naar huis geappt. Maar niet alleen in Toscane kan je dergelijke plaatjes maken. Bij Orvelte, vlak bij de kruising met de Kanweg, werd ik staande gehouden door twee fietsers, nog meer op leeftijd dan Uw schrijver. Met mijn hulp konden ze direct de kinderen, dan wel kleinkinderen, prachtige plaatjes sturen. Opa en Oma, moeizaam door de knieën, tussen de klaprozen en korenbloemen in het mooie Drenthe.

Dankzij prachtig ingezaaide bermen is het op veel plakken prachtig fietsen. Het is moeilijk in te schatten hoezeer dit ook het toerisme in Drenthe versterkt, maar dat er veel mensen van genieten is duidelijk als je even blijft kijken.

Maar alles heeft zijn keerzijde, enkele jaren geleden stuitte ik toevallig op een veld vol wilde orchideeën. Jaarlijks begin juni genieten van dit bijzondere veldje. Dit jaar, in het begin van de bloeitijd, nog maar enkele orchideeën in bloei, maar er stonden al auto´s in de berm en fietsers waren gestopt. Met grote stappen banjerde men door het kwetsbare veld….

Alles van waarde is weerloos

dichtte Lucebert al.

Geef een reactie